Osmanlı Devleti’nin uyguladığı İstimalet politikası

Osmanlı Devleti’nin uyguladığı İstimalet politikası
Osmanlı Devleti’nin uyguladığı İstimalet politikasını açıklayınız bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Fethedilen yerlerin halkına iyi, eşit, adil ve hoşgörülü davranma, onları himaye etme, dış düşmanlara karşı can ve mal güvenliğini sağlama, dinî konularda özgürlük verme ve vergi hususunda kolaylık göstererek halkın Osmanlı Devleti’ne karşı kalplerini kazanma istimalet politikası denir.

  • Bölge halkının sevgisini kazanmıştır
  • Osmanlı Devleti fetih ettikleri yerlerde kalıcı olmuşlardır
  • Asayiş ve düzen kolaylıkla sağlanmıştır.

İstimalet politikası; kısaca Osmanlı devletinin balkanlardaki halka uyguladığı hoşgörülü ve ılımlı yönetim politikasına denir. Bu politika kısaca fethedilen yerlerde bir süre daha eski kuralları muhafaza ederek halka baskı yapmadan hoşgörülü olmak, halka din ve ibadetinde serbestlik tanıyarak hoşgörü göstermek. Bu şekilde halkın yeni yönetimi benimsemesi kolaylaştı.

Osmanlı topraklarını savaşarak bünyesine almaktan ziyade izlediği hoşgörü politikası yıllarca böylesine çok uluslu bir imparatorluğu ayakta tutmuştur. Osmanlılar fethettikleri bölgelerde yerli Hıristiyan ahaliyi baskı zulümle himaye etmek yerine haklarını iade etmiş ve gözetmiş, dini serbestlik ve hoşgörü tanımış, vergi muafiyeti tanımış böylece aldığı toprakları uzun süre elinde tutmuştur.

Osmanlı Devleti, yeri geldiğinde feodal beylerden zulüm gören halkı korumak için de mücadele etmiş ve bu politikası sayesinde bir çok toprağı ve üzerindeki halkı uzun yıllar boyunca hakimiyeti altında tutabilmiştir bu dönemde savunmasız halde olan halk bir kurtarıcı aramış ve Osmanlı yardımına koşmuştur. Osmanlının izlediği bu yardımsever ve hoşgörülü politikaya kısaca istimalet denmiş ve bu politika Osmanlıya pek çok başarı getirmiştir.

29
11
29
9
29
6
10
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.