Osmanlı Devleti’yle Rusya arasındaki rekabette, Kırım’ın önemi

Osmanlı Devleti’yle Rusya arasındaki rekabette, Kırım’ın önemi
Osmanlı Devleti’yle Rusya arasındaki rekabette, Kırım’ın öneminedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Kırım, Fatih Sultan Mehmet devrinde 1476 yılında Osmanlı İmparatorluğu’na bağlanmıştır. Bu tarihten 1774 Küçük Kaynarca Anlaşması’na kadar yarımada Osmanlı himayesinde bulunmuştur. Rus Çariçesi II. Katerina’nın “Rusya şimdiye kadar böyle bir anlaşma yapmadı.” dediği Küçük Kaynarca Anlaşması ile Kırım Hanlığı bağımsız hale getirilmiştir. Bu bağımsızlık, Rus Çarlığı’nın Kırım’ı işgal girişimlerinin ilk adımıydı. Küçük Kaynarca Anlaşması dönemin askeri ve siyasi dengelerinde büyük bir değişim meydana getirmiş ve Osmanlı için Rus emperyalizminin de açıkça ortaya çıktığı bir anlaşma olmuştur. Kırım’ın Osmanlı İmparatorluğu’ndan koparılmasıyla beraber Karadeniz Türk gölü olma vasfını yitirmiş ve dünya kamuoyu için de boğazlar meselesi başlamıştır.

XVIII ve XIX. yüzyıllarda Osmanlı ile Rusya arasında imzalanan antlaşmalarda, Rusya’nın ekonomik ve siyasi kazanımları nelerdir?

Cevap: İlk defa Karadeniz’e çıkma, serbestçe ticaret yapma hakkını elde etmişlerdir.

Kaynak:Eğitim Sistem

2
50
1
1
1
1
31
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.