Osmanlı donanması, kadırgadan kalyona neden geçmiştir

Osmanlı donanması, kadırgadan kalyona neden geçmiştir
Osmanlı donanması, kadırgadan kalyona neden geçmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı donanmasına ait, Akdeniz’in iklim şartlarına uygun olarak ve zaman içerisinde geliştirilen kadırgalar, bu coğrafyada uzun yıllar kullanılmıştı. Ancak XVI. yüzyıl sonlarından itibaren Akdeniz’e gelen İngiltere ve Hollanda’nın kalyonları, kadırgalara üstünlük sağlayarak Akdeniz’e hâkim olmaya başlamıştı. Bu devletlerin gemilerini kiralayan Venedik, Girit’i kuşatan Osmanlı donanmasını engelleyerek denizde Osmanlılara karşı üstünlük sağlamayı başardı. Venedik kalyonları karşısında Osmanlı kadırgalarının aciz kalması sonucunda Osmanlı devlet adamları kalyon inşasına karar verdi ve böylece kadırgadan kalyona geçiş süreci Osmanlı donanması için de başladı. Dolayısıyla Girit Seferi, Osmanlı gemi teknolojisindeki değişimde ve donanma Kalyon stratejisinde önemli bir dönüm noktası oldu.

  • Kalyonların kadırgalarda göre daha büyük yelken ve topların olması
  • Daha fazla insan taşıması
  • Yerleştirilen toplar sayesinde ateş gücünün yüksek olması
  • Venediklilerin gerek Girit savunmasında gerekse Çanakkale Boğazı ablukasında kalyonları kullanması Osmanlı Devleti’nde “kalyona kalyonla karşılık verilmesi” anlayışını zorunlu kıldı.
  • Denizlerdeki hakimiyeti kaybetmemek ve mücadele edebilmek için günün şartlarına uygun en önemli gemi olan kalyon’a geçilmesine enden olmuştur.

1515
374
865
162
403
165
754
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.