Osmanlı Dönemi’ndeki sosyal yapının ve kültür farklılıklarının edebiyata etkisi

Osmanlı Dönemi’ndeki sosyal yapının ve kültür farklılıklarının edebiyata etkisi
Osmanlı Dönemi’ndeki sosyal yapının ve kültür farklılıklarının edebiyata etkisi nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı Devleti, uzun yıllar çok geniş topraklarda hakimiyet kurmuş doğu ve batı kültürel değerlerinin harmanlandığı ve farklı kültürlerin uzun yıllar bir arada yaşadığı bir devlettir. Bu nedenle edebi ürünlerde bu kültür farklılıklarının etkileri de görülmektedir.

Saray halkına özel divan edebiyatı, halk edebiyatından ayrılmaktadır. Tanzimat sonrasında hikaye, roman gibi batı tarzı unsurlar da edebiyatta yerini almıştır. Sosyal yapının giderek farklılaştığı ve batı modellerinin örnek alındığı vetirede batı edebi ürünleri de tiyatro başta olmak üzere Osmanlı’da yerini bulmaya başlamıştır. İlk eserler Tanzimat döneminde verilmiş ve cumhuriyet dönemine de ışık tutmuştur.

2
0
1
0
1
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.