Osmanlı sanatının kendine has özellikleri

Osmanlı sanatının kendine has özellikleri
Osmanlı sanatının kendine has özellikleri hakkında sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Osmanlı’da sanat faaliyetleri doğu tarzı sanat olarak doğuya özgü figürler taşımaktadır. Bu figürler Osmanlı sanatında özgün çizgilerin oluşmasını sağlamıştır. Hat, cilt, çini, ebru sanatı gibi sanatların Osmanlı Devleti’nde revaçta olması toplumda eğitim ve kültür faaliyetleri bakımından da oldukça faydalı olmuştur.

Osmanlı sanatının kendine has özellikleri, kavisli olması, detaycı olması, ince fikirli olması, mimari eserlerde kubbenin tercih edilmesi, evlerin cumbalı olması gibi özelliklerdir. Osmanlı sanatı deyince perde perde yükselme ve alçalma, kavisli çizgiler, taş ve ahşap yapılar akla gelmektedir. Osmanlı’da sanat anlayışı sürekli olarak gelişim göstermiştir. Sanat faaliyetleri hep devam etmiştir.

Hat Sanatı: Arap alfabeleri ile şekilli yazı yazma sanatına verilen isimdir ve bunları yazanlara Hattat denir. Hafız Osman ünlü hattatlardandır.

Cilt Sanatı: Osmanlılar ‘da cilt sanatı, özellikle de deri ciltler, çeşitli malzemeleri ve zengin bezemeleriyle dikkat çekmektedir. XV. yüzyılda Fatih Dönemi ciltlerinde hatâyi, rûmi gibi klasik Osmanlı bezeme motifleri görülür.

Müzik: Osmanlılar, Türk müziği geleneğini devam ettirmişler ve Mehterhaneyi kurmuşlardır. Takım; davul, zurna, nakkare, boru, zil ve kösten oluşuyordu. Sarayın mehter takımı, her gün belli bir saatte mehter vurur.

Mimari: Osmanlı mimarisi devletin kuruluşundan XV. yüzyılın ikinci yarısına kadar genelde Selçuklu ve Beylikler dönemi mimarisinin özelliklerini taşır. Bununla birlikte Osmanlıların bu dönemde yaptığı eserler, klasik dönem mimarisinin gelişmesinde etkili rol oynamıştır.

14
69
33
35
44
11
56
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.