ÖSYM 2015 Sınavsız Geçiş Başvuruları Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?

ÖSYM 2015 Sınavsız Geçiş Başvuruları Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?
ÖSYM 2015 Sınavsız Geçiş Başvuruları Ne Zaman ve Nasıl Yapılacak?

ÖSYM 2015 Sınavsız Geçiş Başvuru Kılavuzu İndirmek Tıklayınız

ÖSYM 2015 Sınavsız Geçiş Başvuru İşlemleri için Tıklayınız

ÖSYM 2015 sınav takvimine göre tüm sınavların başvuru tarihleri ve başvuru kılavuzu yayınlanma tarihleri açıklandı. İşte YGS, LYS ve sınavsız geçişle ilgili tüm detaylar...

Not: ÖSYM 2015 yılı için Sınavsız Geçiş Başvurularını gerçekleştirmek isteyenler başvurularını 05-19 Ocak tarihleri arasında yapacaklardır.Detaylı bilgiye ÖSYM'nin yayınlamış olduğu 2015 ÖSYS Başvuru Kılavuzunda Bulabileceksiniz.İlgili Kılavuza Ulaşmak için Buraya Tıklayınız

ÖSYM, 2015 YGS başvuru ve sınav tarihlerini açıkladı. Açıklanan takvime göre üniversite adaylarının gireceği sınavlara başvurular;

• 15 Mart’taki “YGS” Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na 05 ile 19 Ocak arasında,
• 13-14 Haziran ile 20-21 Haziran’da “LYS” Lisans Yerleştirme Sınavlarına ise 8-21 Nisan 2015 tarihleri arasında başvuru yapılacak.

Sınavsız geçişe kimler başvuru yapabilir? Sınavsız geçişte öncelik hangi adaylara verilir? Sınavsız geçiş başvuru şartları ve başvuru detayları için tıklayın...

Bilindiği gibi meslek lisesi mezunlarının iki yıllık önlisans programlarına sınava girmeden geçmelerine olanak sağlayan sınavsız geçiş başvuruları ÖSYS başvuru süreciyle başlıyor. Sınavsız geçiş yapacak adayların bu haklarını kullanabilmeleri için 2015 ÖSYS’ye mutlaka başvuru yapmış olması gerekiyor. Sınavsız geçiş yapmak isteyen aday isterse YGS ve LYS’ye de girebiliyor. YGS ve LYS’ye girmeyen aday eğer 2015 ÖSYS’ye başvuru yapmış ise sınavsız geçiş hakkından yararlanıyor. Adayların sınavsız geçişle ilgili en çok merak ettiği konular ise şöyle;

2015 sınavsız geçiş başvuru ve tercihleri ile ilgili merak edilenler;

Sınavsız geçişe kimler başvuru yapabilir?

Sınavsız Geçiş yerleştirme işlemleri aşağıdaki önceliklere göre merkezî sistemle yapılır.

1. Mezuniyet yılı daha büyük (yeni mezun) adaylara öncelik verilir.

2. Aynı yıl mezun olan adaylar arasında öncelik okul türüne göre 1. sırada Anadolu Teknik Lisesi, 2. sırada Teknik Lise ve

Anadolu Meslek Lisesi, 3. sırada Meslek Lisesi ve 4. sırada çok eski yıllarda enstitü adı altında mezun olunan meslek lisesi sırasında verilir.

3. Mezuniyet yılı ve okul türü aynı olan adaylardan aynı METEB içinde olanlara öncelik verilir.

4. Mezuniyet yılı, okul türü ve METEB içi - METEB dışı bilgileri aynı olan adaylardan OBP’si yüksek olan adaylara öncelik verilir.

5. Yukarıda sayılan tüm bilgileri aynı olan adaylardan doğum tarihi büyük (yaşı küçük) olana öncelik verilir.

Meslek Lisesi grubu; Ticaret Meslek Liseleri, Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Kız Meslek Liseleri, Sağlık Meslek Liseleri, Otelcilik ve Turizm Meslek Liseleri, Sekreterlik Meslek Liseleri, İmam Hatip Liseleri, Açıköğretim Lisesi (Meslek Lisesi programları), İşitme Engelliler Meslek Lisesi, Çok Programlı Liseler (Meslek Lisesi programları), Mesleki ve Teknik Eğitim Merkezi (METEM) ve diğer meslek liseleri ile Astsubay Hazırlama Okullarını kapsamaktadır. Astsubay Hazırlama Okulları meslek lisesi grubunda olmasına karşın meslek liselerinin herhangi bir alanı ile ilişkilendirilmemiştir. Bu nedenle Astsubay Hazırlama Okullarından mezun olanların/mezun olacakların sınavsız geçiş hakkı yoktur (Yükseköğretim Kurulunca Sağlık Astsubay Hazırlama Okulu ile Teknik Astsubay Hazırlama Okulu mezunlarına sınavsız geçiş hakkı tanınmıştır.).

Genel lise mezunuyum sınavsız geçiş yapabilir miyim?

- Hayır. Sınavsız geçiş sadece meslek liselerinin ilgili alanından mezun olanlara sağlanıyor.

Sınavsız geçiş için başvurumu yaptım şimdi ne olacak? Tercihimi ne zaman yapacağım?

- Sınavsız geçiş için başvurduktan sonra aday LYS sınav sonuçlarının açıklanması sonrasında başlayacak üniversite tercih dönemini bekler. Sınavsız geçişe başvuran aday ÖSYM Tercih Kılavuzunda yer alan ve kendisine sınav geçiş hakkı verilen bölümleri tercih ettiği anda sınavsız geçişe başvurmuş sayılır.

Sınavsız geçiş tercih sonuçlarım ne zaman açıklanacak?

-Sınavsız geçiş başvuru sonuçları diğer yerleştirme sonuçları ile birlikte açıklanacak.

Çok eski yıllarda meslek lisesi mezunuyum. Halen sınavsız geçiş hakkım var mı?

-Yerleştirme öncelikleri yeni mezunlarda, ama sizin de şansınız var.

Daha önce sınavsız geçişle bir yere yerleştim, sınavsız geçişe yeniden başvuru yapabilir miyim?

- ÖSYM kılavuzunda bu konuda bir engel yok. Başvuru yapabilirsiniz, fakat öncelik yeni mezunlarda. Aday yerleştirme olasılığı konusunda bir fikir edinmek istiyorsa istediği bölümün bir önceki yılki sonuçlarını incelemeli ve yerleştirme önceliklerinde hangi yıl mezunlarının yerleştiğine bakmalı.

Meslek Lisesi mezunuyum, YGS’ye de girdim ve bir puan geldi. ÖSYM beni sınavsız geçişle mi yoksa puanla mı yerleştirecek?

- Meslek Liseli olmayan bir öğrenci meslek liselilerin sınavsız yerleştikleri ve kontenjanı 10 olan bir bölüme başvuran 11. öğrenci olsun; bu öğrenci diğer 10 öğrenciden daha fazla YGS puanı bile alsa diğer 10 öğrenci sınavsız geçiş haklarından dolayı öncelikli. Sınavsız geçilen bölümlerde puan üstünlüğü ilgili meslek lisesi mezunu olmayanlar arasında geçerli.

Sınavsız geçişle Açıköğretim okuyabilir miyim?

- Evet, okuyabilirsiniz. Meslek liselerinin ilgili alan mezunları sınavsız geçişle Açık öğretime yerleşebilirler.

Sınavsız geçişle yerleşme şansım nedir?

- Yerleşme şansınızın olması tamamen istediğiniz bölümle alakalı. Bazı bölümlerde sınavsız geçişle başvuran aday sayısı kontenjanlardan az olduğu için meslek liseli olmayanlar puanla bile alınmaktayken bazı bölümlerde son yıl mezun olan meslek liseliler veya ilgili METEB dışında kimseye yerleşme şansı kalmıyor. Bu bölümle alakalı bir durum.

Meslek liseliler sınavsız üniversiteli olabilir

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler, bitirdikleri programın devamı niteliğinde veya buna yakın programların uygulandığı, öncelikle kendi Mesleki ve Teknik Eğitim Bölgesi (METEB) içindeki, daha sonra da bölgesi dışındaki meslek yüksekokulu ve açık öğretim ön lisans programlarına sınavsız olarak yerleştirilebiliyor. METEB, bir veya daha fazla meslek yüksekokulu ile öğretim programları bütünlüğü ve devamlılığı içinde ilişkilendirilmiş mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarından oluşan eğitim bölgesi anlamını taşıyor. Her ilde bir mesleki ve teknik eğitim bölgesi bulunuyor. Ankara, İstanbul veya Eskişehir birer METEB bölgesi. METEB’in en önemli özelliği sınavsız geçişlerde adayın mezun olduğu bölümün bulunduğu il hangisiyse o ildeki tercih edilebilecek ön lisans programlarında önceliğin o METEB bölgesi içinde olanlarda olmasıdır. Üniversite tercihi, elde edilen puanın doğru kullanılması adına çok önemli. Mutlaka alternatif olarak değerlendirdiğiniz üniversitelerdeki öğrencilerin görüşlerine başvurun. Hayal kırıklığına uğramamak için özellikle üniversite öğrencilerinin yaşadığı zorlukları ve olumsuz durumları sorun. Günümüzde maalesef tıp fakültelerinde okuyan birçok öğrenci kalabalık amfilerde ders görmek durumunda kalıyor. Dolayısıyla tıp fakültesi tercih etmeyi planlıyorsanız üniversitelerin kontenjanlarına özellikle dikkat edin. Ayrıca tıp eğitiminde klinik tecrübenin önemi göz önünde bulundurulduğunda, üniversite hastanelerinin kalitesi ve hasta yelpazesinin genişliği de tercih için önemli bir kriter olmalı. Öte yandan her bölümde olduğu gibi tıp fakültesi tercihinde de akademisyen kalitesi ve ideal öğrenci-akademisyen ilişkileri en önemli ölçütlerden olmalı.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.