ÖSYM Başkanı Aygün’den YKS adaylarına tercih önerileri

ÖSYM Başkanı Aygün’den YKS adaylarına tercih önerileri
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) sonuçlarıyla 29 Temmuz’a kadar tercihlerini yapacak adaylara “tercih önerileri” Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanı Prof. Dr. Halis Aygün’den geldi.

Aygün, tercih yapan adaylara Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu’nu incelemeleri uyarısında bulundu. Aygün, YKS adaylarına önerilerini şöyle sıraladı:

ÖSYM BAŞKANI AYGÜN’DEN YKS ADAYLARINA TERCİH ÖNERİLERİ

Kılavuz kelime anlamı olarak yol gösteren rehber demektir. Sınav kılavuzu da adaylara göstermesi için oluşturulmuştur bir rehberdir. Kılavuzu dikkatle incelemek gerekir. Adaylar yayınladığımız kılavuzu dikkatlice incelemiyorlar. Dolayısıyla kılavuzda bölüm/programların özel koşullarına dikkat etmeden yapılan hatalı tercihler olabiliyor.

PUANA GÖRE TERCİH HATALI

Puanı baz alarak yapılan tercihler sonucunda hatalar oluşabiliyor. Bu noktada sonuç belgesindeki sınav puanı başarı sırası değil yerleştirme puanına göre başarı sırası esas alınmalı. Sıralamalarına yakın sırada olan bölümleri ve üniversiteleri tercih etmeliler.

ÜNİVERSİTELERİ ARAŞTIRIN

Adayların; tercih edecekleri bölümde ve üniversitede kaç doçent, kaç profesör var? Öğretim üyesi sayısı ne kadar? İmkanları nasıl? Tüm bunları iyi araştırmaları gerekiyor.

ÖRGÜN MÜ İKİNCİ ÖĞRETİM Mİ?

Tercih yaptıkları bölümün örgün ya da ikinci öğretim olduğuna dikkat etmeleri gerekmektedir. 

ÖZEL ŞARTLARI KONTROL ETMEK

Her bölümün kendine has şartları var. Üniversitenin ve bölümün özel şartları var mı? 

Yabancı dilde mi eğitim veriyor yoksa Türkçe mi? Bunların hepsini burada görebileceği yer kılavuz. Önce hayalini kurdukları bölümü daha sonra ise istekleri üniversiteyi tercih etmeliler. 

YÖK ATLAS’I KULLANABİLİRLER

Bu veriler ayrıca dijital ortamda YÖK ATLAS’a işlenmiş durumda. YÖK Atlas’ı dijital bir rehber olarak kullanabilirler. 

OKUYACAĞINIZ ŞEHRİ ARAŞTIRIN

Üniversite okuyacakları şehri iyi araştırmalılar. Öğrencilere sunulan barınma imkanlarından kültürel sosyal imkanlara kadar dikkatli bir şekilde değerlendirmeliler. 

ADAY KENDİ TERCİH YAPMALI

Öğrencinin kendi isteği önemli sonuçta seçeceği bölümü adaylar kendileri okuyacaklar. Adaylar mutlu bir şekilde isteyerek gittiği bölümde ve üniversitede başarılı olacaktır. Adayın istemediği bir bölümü tercih etmesi hem adaylar için hem de aileleri için sorun oluşturacaktır.

BİLİNÇLİ TERCİH OLSUN

Adaylar, tercih listelerindeki her bölümü ve üniversiteyi bilinçli bir şekilde tercih etmeli ve  hangi tercihi gelirse gelsin “keşke bu gelmeseydi” dememeli. Tercih listesindeki her bir bölüme yerleştirilebileceğini düşünerek listeyi hazırlaması gerekmektedir. 

ŞİFRENİZİ KİMSEYLE PAYLAŞMAYIN

Adaylarımız Aday İşlemleri Sistemi(AİS) şifresini kimseyle paylaşmasınlar. Bu bir güvenlik zaafiyeti oluşturabilmektedir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.