ÖSYM: O maddeden dolayı değil, bu maddeden dolayı açıklamayacağım

ÖSYM: O maddeden dolayı değil, bu maddeden dolayı açıklamayacağım
ÖSYM, soruları açıklamayacağını belirtti.

ÖSYM, bir bilgi edinme başvurusuna verdiği cevapta, soruları, Anayasa Mahkemesinin iptal ettiği maddeden dolayı değil, kanunda yer alan başka bir maddeden dolayı yine yayınlamayacağını belirtti.

ÖSYM tarafından verilen cevapta şu hususlar yer aldı.

1- Soruları, AYM'nin iptal ettiği hükümden dolayı değil Kanunda yer alan başka bir maddeden dolayı yine yayınlanmayacak. Bu madde, 6114 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ikinci fıkrasıdır.

2- Ancak sınava giren adaylar ÖSYM başvuru yaparsa, ÖSYM soru ve cevapları adayların incelemesine sunacaktır. Muhtemelen bu inceleme "gel burada incele" şeklinde olacaktır.

DEĞERLENDİRME

ÖSYM'nin soruları o gerekçeden dolayı değil bu gerekçeden dolayı açıklamıyorum yaklaşımı, bir kamu kurumu ciddiyetine yakışmamaktadır. Bu yaklaşım yarın ÖSYM Başkanlığının hem Savcılığa, hem Etik Kuruluna hem de Ombudsmana şikayet edilmesine neden olacaktır.

Kurumun, tüm Türkiye'yi ve resmi kurumları karşısına alarak, soruları internet üzerinden açıklamama tavrı yerine, bir an önce şeffaflık için gerekli tedbirleri alması daha uygun bir işlem olacaktır.

İŞTE ÖSYM CEVABI

Bilgi edinme başvurusuna yanıt:

İlgi:25.12.2014 tarih ve 120751 sayılı ÖSYM Bilgi Edinme başvurunuz.

Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesinin 4 Nisan 2014 tarihli ve 2013/114 E. 2014/22 K. sayılı 12.7.2013 günlü kararı ile 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun; 33. maddesiyle, "4982 sayılı Kanunun 2. maddesine eklenen Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı tarafından uygulanan sınavlara ait soru ve cevaplar bu Kanun kapsamı dışındadır" şeklindeki fıkranın Anayasa'ya aykırı olduğu ve iptali, kararın Resmi Gazete'de yayımlanacağı güne kadar yürürlüğünün durdurulması kararı verilmiştir.

Anayasa Mahkemesi kararı soruların açıklanmasını zorunlu kılan bir karar olmayıp Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında bilgi verme ile ilgilidir. Soruların açıklanmaması uygulamasının dayanağı, Anayasa Mahkemesinin iptal kararı vermiş olduğu düzenleme değil 6114 sayılı Kanunun 9 uncu maddesi ikinci fıkrasında yer alan 'sorular ve cevapların, yapılan sınav sona erdikten sonra Yönetim Kurulu kararına istinaden açıklanabileceği' hükmüdür. Bu düzenleme de bir Kanun maddesidir.

Dolayısıyla sınavlarda sorulan soruların ve cevapların internet sitemizden yayımlanmaması uygulamasına devam edilecektir. Ancak Anayasa Mahkemesinin kararı doğrultusunda; 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu çerçevesinde, sınava girmiş olan adayların başvuru yapmaları halinde kendilerine ait soru kitapçıkları, cevap kağıdı ve cevap anahtarı ile birlikte incelemesine sunulacaktır. Sınava hazırlanan adayların bilgi edinmeleri ve sınava girmeleri halinde kendi sınavlarını cevap kağıtları ile birlikte fiili olarak değerlendirebilmeleri için sınav sonuçları açıklandığında sınav sorularının % 10'u sayısınca soruların resmi internet sitesinde yayınlanmasına devam edilecek, 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu kapsamında bedelli veya bedelsiz olarak süreli veya süresiz hiçbir basın yayın kuruluş veya organına telif hakkı devri yapılmamasına ve başka bir yolla da yayımlanmasına izin verilmeyecektir.

Bilgilerinize rica ederiz.
ÖSYM BAŞKANLIĞI

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.