ÖSYM, ÖMSS hazırlıklarına şimdiden başladı

ÖSYM, ÖMSS hazırlıklarına şimdiden başladı
"Bu yıl bir yeniliği daha hayata geçirerek engelli adaylara soruların okunmasında yardımcı olan okuyucu ve işaretleyicileri eğitime alacağız"

ÖSYM Başkanı Ali Demir, engelli adaylara sınavda soruların okunmasında yardımcı olan "okuyucu ve işaretleyicileri" eğitime alacaklarını söyledi.

Geçen yıl yaklaşık 65 bini Özürlü Memur Seçme Sınavı'nda (ÖMSS) olmak üzere 75 binin üzerinde engelliye sınav yaptıklarını hatırlattı.

ÖMSS'nin dünyada ilk kez Türkiye'de yapıldığını vurgulayan Demir, engellilere yönelik uygulamalarda sürekli iyileştirici önlem aldıklarını, bu kapsamda da sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğine gittiklerini ifade etti.

Her sınav öncesi engelli temsilcileriyle görüştükleri bilgisini veren Demir, görüşmelerde, adayların hassasiyetlerini öğrendiklerini, uyarılarda bulunduklarını dile getirdi.

2011'den bu yana engelli dostu bir kurum olmak için çaba sarf ettiklerine işaret eden Demir, bu kapsamda, birçok çalışma gerçekleştirdiklerini anlattı.

Demir, ÖMSS ve sonraki sınavlarda kullanılmak üzere "Engelli Görevlileri El Rehberi" hazırladıklarını kaydederek, adayların engel durumlarına göre bina ya da salon seçimi yaptıklarını bildirdi.

ÖSYM Başkanı Demir, "Engel durumunu bildiren hiçbir adayı mağdur etmiyoruz. Aday bize tekerlekli sandalyeyle sınava gireceğini, belgeleriyle bildiriyorsa onu 2. veya 3. katta sınava almamız söz konusu değil. Eğer adayın sonradan bir sağlık sorunu veya sakatlığı olduysa bunu da resmi raporlarıyla bildirdiğinde, adayın durumuna göre uygulamaları hayata geçiriyoruz" dedi.

Demir, engelli adaylara yöneltilecek sorular hazırlanırken de bilim kurullarının önerileri doğrultusunda hareket ettiklerine dikkati çekerek, adayların öğrenim düzeyleri, algılama ve öğrenme yeteneklerine göre sınavların oluşturulduğunu, bazı adaylara da engel durumuna göre ek süre verildiğini söyledi.

-"Daha konforlu sınav ortamı hazırlamak için çalışıyoruz"-

Son dönemlerde yapılan sınavlara ilişkin kılavuzların da engellilere yönelik hazırlanarak internet sitesinden yayınlandığını belirten Demir, sınav uygulama yönergeleri ve giriş koşullarına dair yönetmeliğini hazırladıklarını açıkladı.

Engelli adaylara daha konforlu bir sınav ortamı sağlayabilmek için çalışmalar sürdürdüklerini anlatan Demir, şöyle konuştu:

"Göreve geldikten sonra sınav merkezlerine ÖSYM adına Ankara'dan engelli temsilcilerini görevlendirmeye başladık. Bu temsilciler bizim adımıza sınavı denetliyor ve adayların sınavlarının sorunsuz geçmesine yardımcı oluyor. Merkezle sürekli iletişim halindeler ve gördükleri aksaklığı anında bize rapor ediyorlar.

Bu yıl bir yeniliği daha hayata geçirerek, engelli adaylara soruların okunmasında yardımcı olacak okuyucu ve işaretleyicileri eğitime alacağız. Eğitimler ilerleyen günlerde başlayacak. STK'lar da bize destek verecek. Sınav adaletini ve güvenliğini, etkilemeyecek her türden uygulamayı engelli adayların hizmetine sunmaya devam edeceğiz."

-"Her türlü talep titizlikle inceleniyor"-

Demir, 2013 YGS'de, değişik engel gruplarından 4 bin 577 adayı sınava aldıklarını kaydederek, "Engellilerin her birinin kendine özgü durumları söz konusu olduğundan, yönetilmesi çok zor olmasına rağmen adayların engellerinin sınav engeline dönüşmemesi için her türlü önlemi alıyoruz. Engelli adaylardan gelen her türlü talebi titizlikle inceliyoruz. Ancak adayların engel durumlarını gösteren raporlarını kılavuzlarda belirtilen sürede kuruma ulaştırmaları çok önemli" diye konuştu.

Kaynak:Memurlar.Net

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.