ÖSYM'nin O Uygulamasına Ret!

ÖSYM'nin O Uygulamasına Ret!
ÖSYM’nin “sınav güvenliğini sağlamak” amacıyla milyonlarca öğrencinin “parmak izi” ve “retina” örneklerini alma uygulaması yargıdan döndü.

26 Eylül 2009’da yürürlüğe giren yönetmelikle ÖSYM’ye, tüm sınavlarda adayların ve görevlilerin, sınav binalarına girişlerinin parmak izi ve retina tanıma gibi yöntemlerle yapılması yetkisi verildi.

Habertürk'ün haberine göre, Uygulamanın 2 yılda aktif hale gelmesi planlanıyordu.

Adaylar, parmak izi ve retina kontrolünden geçerek sınavın yapılacağı binaya girebileceklerdi.

"ANAYASAYA AYKIRI"

Tartışma yaratan yönetmeliğe karşı İstanbul Barosu, iptal ve yürütmenin durdurulması davası açtı.

Dava dilekçesinde, kişisel veri olan parmak izi ve retina taramasının özel hayatın gizliliği kapsamında olduğu vurgulanarak bunun Anayasa’ya aykırı olduğu belirtildi.

Davayı görüşen Danıştay 8. Dairesi, 2013’te bu başvuruyu reddetti.

İstanbul Barosu, karara karşı Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu’na itirazda bulundu.

Başvuruyu görüşen Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu, adayların sınav binalarına girişte parmak izi ve retina taraması ile kontrolden geçirilmesi hükmünü düzenleyen yönetmelik maddesinin yürütmesini durdurdu ve 8. Daire’nin aksi yöndeki kararını kaldırdı.

Gerekçeli kararda Anayasa’nın 12. maddesindeki “Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir.  Kişisel verilerin korunmasına ilişkin esas ve usuller kanunla düzenlenir” hükmüne yer verildi.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.