Ova, plato, vadi, akarsu, körfez, koy, burun ve sıradağ nedir

Ova, plato, vadi, akarsu, körfez, koy, burun ve sıradağ nedir
Ova, plato, vadi, akarsu, körfez, koy, burun ve sıradağ nedir, dağ nedir, ova nedir, plato nedir, körfez nedir, koy nedir, vadi nedir, burun nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dağ nedir, çevresine göre 500 m’den yüksek olan yeryüzü şekillerine denir. Çevresindeki araziye göre daha yüksekte olan ve zirveye kadar eğimli olan yeryüzü şekline dağ denir. Birbiri ardınca uzanan dağlara ise sıradağ denir. Yüksekliği çok fazla olmayan yerlere tepe denir. (Ağrı Dağı, Uludağ, Erciyes Dağı veToros Dağları)

Ova nedir, çevresine göre alçakta kalmış, vadilerle derin yarılmamış düzlüklere denir. (Çukurova ve Konya Ovası)

Plato nedir, çevresine göre yüksekte kalmış, derin akarsu vadileriyle yarılmış düzlüklere denir. (Erzurum – Kars Platosu, Haymana Platosu)

Akarsu nedir, belli bir kaynaktan doğan ,yağmur ve kar suları ile beslenen ve arazinin eğimine göre akan sulara denir. Akarsuların en küçüğüne dere denir. Derelerin birleşmesiyle oluşan akarsulara çay denir. Çayların birleşmesiyle oluşan akarsulara ırmak (nehir) denir. (Kızılırmak, Fırat Nehri, Sakarya Nehri)

Göl nedir, karaların içindeki geniş çukurları dolduran durgun su birikintilerine denir. (Van Gölü, Tuz Gölü, İznik Gölü)

Deniz nedir, yer kabuğunun çukur yerlerini dolduran geniş ve tuzlu su kütlelerine denir.Yurdumuzun üç tarafı denizlerle çevrilidir. (Karadeniz, Akdeniz, Ege Denizi, Marmara Denizi)

Körfez nedir, deniz ve okyanusun kara içerisine sokulmuş bölümüne denir. (İzmir Körfezi, İskenderun Körfezi, Antalya Körfezi)

Koy nedir, körfezin küçük olanına denir. (Bademli Koyu, Torba Koyu, Akvaryum Koyu)

Ada nedir, dört tarafı sularla çevrili kara parçasına denir. (Gökçeada, Bozcaada, Kıbrıs Adası)

Yarımada nedir, Üç tarafı denizlerle çevrili kara parçasına denir. (Gelibolu Yarımadası ve Kapıdağ Yarımadası)

Vadi nedir, akarsuların yatağının derinleşerek oluşturduğu uzun çukurlara denir. (Ihlara Vadisi, Kelebekler Vadisi, Dikmen Vadisi)

Burun nedir, kara parçalarının denize doğru uzanmış bölümlerine denir

* İnce Burun * Anamur Burnu * Rumeli Burun

62
1
63
1
2
1
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.