Öykü ile Yamaç, şekildeki gibi 2L ve 3L uzunluğundaki iplerin uçlarına bağladıkları m ve 4m kütleli cisimlerin yatay düzlemde

Öykü ile Yamaç, şekildeki gibi 2L ve 3L uzunluğundaki iplerin uçlarına bağladıkları m ve 4m kütleli cisimlerin yatay düzlemde
Öykü ile Yamaç, şekildeki gibi 2L ve 3L uzunluğundaki iplerin uçlarına bağladıkları m ve 4m kütleli cisimlerin yatay düzlemde düzgün çembersel hareket yapmasını sağlıyor konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Öykü ile Yamaç, şekildeki gibi 2L ve 3L uzunluğundaki iplerin uçlarına bağladıkları m ve 4m kütleli cisimlerin yatay düzlemde düzgün çembersel hareket yapmasını sağlıyor. Bu cisimlerin kinetik enerjileri eşit olduğuna göre m kütleli K ve 4m kütleli L cismine etki eden merkezcil kuvvetlerin büyüklüklerinin FK/FL oranı kaçtır? (Yer çekimi ve hava direncinden kaynaklı etkiler ihmal edilmiştir.)

Kinetik enerjileri eşit olan cisimlerin merkezcil kuvvetlerinin büyüklüğü, kinetik enerji formülüne dayanarak hesaplanabilir. Kinetik enerji, cismi hareket ettiren kuvvetin işine eşittir:

K = İş

Ayrıca, merkezcil kuvvet, cismin çevresindeki dairesel yol boyunca iş yapar. İş, merkezcil kuvvetin cismin çevresinde yaptığı iş olarak ifade edilebilir:

K = F * s

Burada F, merkezcil kuvvetin büyüklüğüdür, s ise cismin çevresinde katettiği yolun uzunluğudur.

Öncelikle merkezcil kuvvetin büyüklüğünü hesaplayalım. Bir cismin düzgün çembersel hareketi sırasında merkezcil kuvvet, cismin hız vektörünün yönünü değiştirir, ancak hızın büyüklüğü sabit kalır. Bu nedenle, merkezcil kuvvetin işi, kinetik enerjiye eşittir:

F * 2πr = 1/2 * m * v2

Burada r, cismin yörünge yarıçapıdır, m ise cismin kütlesidir, v ise cismin hızıdır. Cisimlerin kinetik enerjileri eşit olduğuna göre, m ve 4m kütleli cisimlerin hızları arasında bir ilişki vardır:

1/2 * m * v12 = 1/2 * 4m * v22

Bu denklemi çözerken m'leri sadeleştirebiliriz:
v12 = 4 * v22

Şimdi, FK/FL oranını hesaplayalım:
FK/FL = (1/2 * m * v12) / (1/2 * 4m * v22)

m'leri sadeleştirelim:
FK/FL = (1/2 * v12) / (1/2 * 4 * v22)
FK/FL = (v12) / (4 * v22)

Şimdi, v1 ve v2 arasındaki ilişkiyi kullanarak hesaplayabiliriz. İlk denklemi hatırlayarak:
v12 = 4 * v22

Bu denklemi FK/FL oranına yerleştirelim:
FK/FL = (4 * v22) / (4 * v22)
FK/FL = 1

Sonuç olarak, FK/FL oranı 1'dir.

0
0
0
0
0
0
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.