Oynar ve oynamaz eklemler

Oynar ve oynamaz eklemler
Oynar ve oynamaz eklemlere örnekler veriniz. Yarı oynar eklemler nerelerde bulunur, oynar eklemler nerede bulunur, oynamaz eklemlere bulunan eklemler örnek olarak verilebilir konusunda kısa bilgiler vereceğiz.

Kemik doku ve kıkırdak doku, iskelet sisteminin ana yapısını oluşturur. Bununla beraber eklemlerle de kemiklerin eklem noktalarında oynamalar mümkün hale gelebilir. Eklemler üç farklı şekilde oluşmaktadır. Oynar eklemler, oynamaz eklemler ve yarı oynar eklemler olarak bilinmektedir. Oynar ve oynamaz eklemlere birçok yapı örnek verilebilir.

Eklemler sayesinde kemik eklem yerlerinde oynar durumda olan eklemler sayesinde hareket kolaylığı sağlanmaktadır.

Oynar eklemlerde kemiklerin arasında eklem sıvısı vardır. Bu eklem sıvısı hareketi kolaylaştırır ve kemiklerin aşınmasını önler. Oynar eklemlere örnek ise kol ve bacaklardaki eklemler, el ve ayak tarak kemiklerindeki eklemler, el ve ayak bileklerindeki eklemleri örnek verebiliriz.

Oynar eklemlere örnekler şu şekildedir:

  • Omuz eklemi
  • Kalça eklemi
  • Kol ve bacaklardaki eklemler
  • El ve ayak bileklerindeki eklemler

Oynamaz eklemlerde ise kemikler arasında boşluk bulunmaz ve bu eklemler kesinlikle hareket etmez. Oynamaz eklemlere örnek ise kafatası eklemleri ve kuyruk omurları arasındaki eklemler örnek verilebilir.

Oynamaz eklemlere örnekler şu şekildedir:

  • Kafatası eklemlerini oluşturan eklemler.
  • Kuyruk sokumu eklemini oluşturan eklemler.

Çok az hareket edebilen, hareketleri sınırlı olan eklemlerdir. Yarı oynar eklemi oluşturan iki kemik arasında sadece kıkırdak bulunur, eklem sıvısı ve kemikler arasında boşluk bulunmaz.

Yarı oynar eklemlere örnekler şu şekildedir:

  • Alt çene kemiğini bağlayan eklem.
  • Omurgadaki omur kemiklerini bağlayan eklemler.
  • Parmaklardaki eklemler.

12004
11888
4173
2674
2488
2688
5535
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
12 Yorum