Özgürlük zıt anlamlısı nedir

Özgürlük zıt anlamlısı nedir
Özgürlük kelimesinin zıt anlamlısı nedir, özgürlüğün zıt anlamı olan kelimeler hangileridir, özgürlük TDK anlamı nedir, ne anlama gelir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Özgürlük, erkinlik veya hürriyet, birinin engellenmeden ya da sınırlandırılmadan istediğini seçebilmesi, yapabilmesi ve hareket edebilmesi durumudur. Felsefede, determinizm karşıtı özgür irade fikrini içerir. Politikada özgürlük, hükûmet baskısından bağımsızlıktır.

TDK kaynaklarına göre, özgürlük kelimesinin anlamı, herhangi bir koşula, sınıra, zorlamaya bağlı kalmadan, düşünme ve davranma şeklidir. 

Özgürlük kelimesini zıt anlamlıları; tutsaklık ve esarettir.

Özgürlük TDK anlamı nedir

1. (isim) Herhangi bir kısıtlamaya, zorlamaya bağlı olmaksızın düşünme veya davranma, herhangi bir şarta bağlı olmama durumu, serbestî: "Özgürlüğünün ilk gününde meyhanedeki arkadaşları ona dostça öğütler verdiler." İhsan Oktay Anar

2. (isim) Her türlü dış etkiden bağımsız olarak insanın kendi iradesine, kendi düşüncesine dayanarak karar vermesi durumu, hürriyet: "Özgürlük görece bir kavramdır, onu oldum olasıya bilmişimdir." Azra Erhat

Özgürlük kelimesi ile verilebilecek örnekler şu şekilde olabilir;

  • Her bireyin, düşünme ve bunu ifade edebilme özgürlüğü olmalıdır.
  • Her bireyin, düşünme ve bunu ifade edebilme hürriyeti olmalıdır.
  • Her bireyin, düşünme ve bunu ifade edebilme erkinliği olmalıdır.

2
0
1
0
2
2
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.