Ozon tabakasının incelmesinin canlılar üzerindeki olumsuz etkileri
Stratosfer - ozon tabakası : Enerji kaynağı olan bu tabaka kuru ve az yoğunludur. Hava yükseldikçe soğuması gerekirken stratosfer çok sıcaktır.Güneşten gelen morötesi ışınlara karşı ozon tabakası korumaktadır.
Ozon tabakası,atmosferin içinde yer aldığı için her ikisi için aynı sonuç meydana gelecektir. Atmosfer daha ince olsaydı ozon tabakası delinir,zarar veren morötesi ışınları yeryüzüne gelmesiyle çeşitli cilt hastalıkları meydana gelirdi. Atmosferde diğer tabakalar gibi Dünya da bir dengeyi sağlamaktadır.İnce olması canlı ve cansızların zarar görmesine neden olur. Atmosferin ince oluşu Güneş ışınlarının daha fazla gelmesine sebep olurdu. Kutuplarda erime ve insanların cildinde yaralar,lekeler meydana gelirdi. Kutupların erimesi suyun artışı demektir.Su artar ise yer yüzü sular altında kalır. Canlı çeşitliliği olmaz, suda yaşayan canlılar çoğalırdı.İklim bozulur, Dünya küreselleşir ve Dünya yaşanılmaz hale gelir.
İnsan sağlığı üzerinde etkileri
1. Deri Kanseri, bu hastalığa yakalanmanın en büyük nedeni çok fazla güneş ışınlarına maruz kalmaktır. Melonama adı verilen ben kanseride ozon tabakası incelmesi ile UV ışınlarına maruz kalmaktan ortaya çıkmaktadır.Deri kanseri tüm cilt tipleri için UVB radyosyonuna maruz kalmakla artmaktadır.
2. Katarakt,uzun süreli güneş ışınlarına maruz kalmanın sonucu görmeyi azaltan sürekli körlüğün başlıca nedeni olan gözbebeklerini örten bir göz rahatsızlığıdır.Bu göz hastalığı birçok nedenle oluşsa da yapılan deneylere göre artan UV ışınları ile bu rahatsızlıkta artmıştır.
3. Bağışıklık Sistemi, Ultroviyole ışınlarına maruz kalmak insanların bağışıklık sistemini zayıflatmaktadır.Bu da insan vücudunu sıtma gibi enfeksiyon hastalıklarına karşı çok daha hassas hale getirmektedir.
Bitkiler üzerindeki etkileri
Bitkinin fotosentez yaptığı esnada karbondioksit almak üzere stomalarını açması sonucu stomalardan ozon girişi olması, bitkinin stomalarını kapatmasına ve fotosentezin durmasına neden olur. Ozon yükseltgenme sonucu bileşimleri etkiler, enerji üretimini engeller ve bitki büyümesini yavaşlatır. Aynı zamanda artan ozon miktarı bitkide çiçek ve meyve miktarının azalmasına, suyun verimli kullanılmasının engellenmesine, hastalıklara, böceklere ve kuraklığa karşı zayıflamaya sebep olur.
Hayvanlar üzerine etkileri
UVB ışınları özellikle balık larvası, karides, yengeç, denizkestanesi, fitoplankton ve deniz bitkilerine zararlıdır. Fitoplanktonlar tek hücreli su yosunlarından oluşan, suda yaşayan bir bitki topluluğudur. Bu canlılar atmosfere salınan karbondioksitin yaklaşık %80’i için depo görevi yaparlar. Bunların yok olması karbondioksitin atmosferik konsantrasyonunu ve sera etkisini arttırarak küresel iklimi değiştirir. Ayrıca fitoplanktonlar okyanuslar üzerindeki bulutların oluşumunda önemli bir kimyasal madde olan dimetilsülfoksidi üretirler. Üretimdeki azalma bulut modellerini ve küresel iklimi olumsuz etkilemektedir. Böylece su ekosistemleri üzerinde artan radyasyonun baskısı besin zincirinin önemli bir parçasını oluşturan fitoplankton üretiminde azalma yaratacak, bu da insan besin kaynaklarında azalmalara yol açacaktır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.