Ozon tabakasının yararları nelerdir

Ozon tabakasının yararları nelerdir
Ozon tabakasının yararları nelerdir, ozon tabakasının delinmesinin ne gibi sakıncaları vardır, ozon tabakasının korunması için neler yapabilirsiniz bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Ozon tabakası dünyamızın etrafını saran bir atmosfer katmanı olarak oksijenin allotropu olan ozon molekülü sayesinde meydana gelmektedir. Ozon tabakası dünyamızı zararlı ışınlardan korur. Zarar görmesi halinde dünya da zarar görmeye başlar. Güneşten gelen ultra viole ışınlar atmosfere ve canlılara zarar vermeye başlar. Bunu tetikleyen hava kirlilikleridir.

Ozon tabakasının yararları, güneş ışığının zararları yanlarından dünyamızı korumasıdır. Böylece canlılık faaliyetleri olumsuz etkilenmez ve kaldığı yerden devam eder. Ozon tabakası sayesinde dünyamız korunmaktadır. Ozon tabakası bir gaz katmanı olarak bulunur ve zaman zaman kirlilikler ve bazı zararlı faaliyetler nedeniyle seyrelmeye başlar. Bu olaya ozon tabakası delinmesi denir. Fakat bu aslında bir seyrelmedir.

İnsan sağlığına zararları: Ozon tabakasının delinmesi sonucunda UV ışınlara maruz kalan cildinizde güneş yanıkları, cilt kanseri ve erken yaşlanma gibi etkiler görülebilir. UV ışınlar lens, kornea, retina gibi gözün çeşitli bölgelerine zarar verebilir ve katarakt, körlük ve benzeri göz hastalıklarının oluşmasına neden olabilir. Katarakt körlüğün başlıca sebeplerinden birisidir ve her yıl ozon tabakasının incelmesi sonucu %10 artış göstermektedir. Aynı zamanda daha fazla UV ışına maruz kalmanız bağışıklık sisteminiz üzerinde de olumsuz etkilere neden olabilmektedir.

Doğal ekosistemlere zararları: UV ışınlarına karşı korumasız kalan bitkilerin büyüme hızlarında, fotosentezlerinde ve çiçeklenmelerinde azalma meydana gelmektedir. Bunların arasında buğday, pirinç, arpa, yulaf, mısır, soya fasulyesi, bezelye, domates, salatalık, karnabahar, brokoli ve havuç bu durumdan en çok etkilenen ve tüketimine ihtiyaç duyduğumu bitkiler arasında yer almaktadır.

Deniz yaşamına zararları: Özellikle, okyanusların yüzey tabakasında yaşayan minik organizmalar olan planktonlar UV ışınlarından yüksek ölçüde etkilenmektedirler. Planktonlar sucul beslenme zincirinin en önemli adımı olarak bilinmektedirler. Yok olduklarında deniz biyolojik çeşitliliğinin de bitmesine neden olabilmesi ozon tabakasının delinmesinin zararları arasında yer almaktadır.

38
94
31
31
31
36
1038
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.