Pamukkale Travertenleri nasıl oluştu

Pamukkale Travertenleri nasıl oluştu
Pamukkale Travertenleri’nin nasıl oluştuğunu hiç düşündünüz mü bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Pamukkale’de sıcak sular bu traverten yataklarına doğru uzanmaktadır. Ayrıca ulaşan sıcak sular kayaların çökmesine sebep olur. Bu sular 365 derece ve içinde bolca kalsiyum ile karbonhidrat bulunmaktadır. Su çıktığında havayla iletişimi geçtiği için karbondioksit ve karbonmonoksit uçar. Bunların uçmasıyla travertenler üzerinde kalsiyum karbonat birikir. Bunlar beyazdır ve zamanla sertleşmiş ve kayalaşmıştır.

Sonucunda katlar halinde travertenler meydana gelmiştir. Buralara belli vakitlerde oluşumunu muhafaza etmesi için termal su gönderilir. Zamanlamanın nedeni suyun çok verilmesi durumunda yosun oluşur. Bu oluşumun olmaması için belli aralıklarda su verilir. Bu travertenlerin beyaz olmasındaki havanın temiz olmasının da büyük katkısı vardır. Çünkü hava karbon dioksit ve monoksit bakımından zengindir.

Pamukkale Travertenleri, kaynak sularından ve traverten tepelerinden meydana gelmiş yapılardır. Bu traverten tepeleri kaplıca suyundan çökelmiş karbonat minerallerinden oluşmuştur. Termal kaynak suyundan oluşan travertenler çok büyük yeri kaplamıştır ve çokça su kaynağına sahiptir. Kaynaklar uzun yıllar boyunca kullanılmaktadır. Kaynak suları kaplıca özelliğine de sahiptir.

Çıkan termal su, travertenleri doldurarak buradan da kar beyazı renginle traverten katmanlarına dökülerek ilerler. Kalsiyum karbonatlı su, güneşin etkisiyle buharlaşarak jel halinde beyaz travertenlerin pamuksu görüntüsünü ortaya çıkarmaktadır. Ve katılaşan yüzey, kristalleşerek kayalara dönüşür. Oluşmasında ayrıca kalsiyum karbonat dışında sülfat, sodyum, demir, potasyum, magnezyum, serbest karbondioksit bulunur.

182
44
205
46
58
27
141
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum