Pastörizasyon nedir

Pastörizasyon nedir
Pastörizasyon nedir, pastörizasyon nerelerde kullanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Pastörizasyon, gıda sanayide, besin maddelerini hastalık yapıcı mikroorganizmalardan arındırmak amacıyla uygulanan ısıtma yöntemi. İlk kez 1860'larda Fransız bilim insanı Louis Pasteur tarafından geliştirilen ve onun adıyla anılan bu yöntem, mikroorganizmaların ısı yardımıyla tahrip edilmesi esasına dayanır. İçinde enzim ve bakteri bulunan besleyici özelliği olan maddenin 60 °C'den 100 °C dereceye kadar ısıl işlemle öldürme veya etkisiz hale getirilme işlemidir.

Pastörizasyon sistemi nerelerde kullanılır

Pastörizasyon işlemi; sıvı gıdalara uygulanan bir ön işlemdir. Ekonomik ve toplum sağlığı açısından farklı uygulama amaçları var olsa da, pastörizasyonda amaçlanan 3 ana husus vardır :

  • Gıdalarda yer alan zararlı patojenik organizmaların kısmen veya tamamen yok. edilerek, gıdaların insan tüketimi açısından daha elverişli hale getirilmesi
  • Üretim randımanını artırmak.
  • Gıdaların raf ömrünü uzatarak daha uzak bölgelere pazarlama imkanı sağlamak.

5
175
1
110
29
6
23
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum