Periyodik tabloda, periyot ve grup boyunca element atomlarının metalik-ametalik özelliklerinin değişimi

Periyodik tabloda, periyot ve grup boyunca element atomlarının metalik-ametalik özelliklerinin değişimi
Periyodik tabloda, periyot ve grup boyunca element atomlarının metalik-ametalik özelliklerinin değişimi konusunda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Periyodik tabloda bulunan yatay sıralara periyot adı verilir ve toplamda 7 tane periyot bulunmaktadır. Elementlerin yörünge sayısı hangi periyotta olduğu bilgisini verir.

Periyodik tabloda yer alan düşey sıralara grup veya sütun adı verilir. 8 tane A ve 10 tane B grubu (8B grubu üç tanedir) bulunmaktadır. Elementlerin değerlik elektron sayısı ise grup numarasını vermektedir.

  • Periyodik tabloda yer alan aynı periyotta bulunan elementlerin soldan sağa doğru gidildikçe metalik özellik azalırken ametalik özellik artmaktadır.

Çünkü periyodik tablonun sol tarafında metaller bulunurken sağ tarafında ametaller bulunmaktadır. İyonlaşma enerjisi genellikle artmaktadır.

  • Periyodik tabloda yer alan aynı grupta bulunan elementlerin yukarıdan aşağıya doğru inildikçe metalik özellik artarken ametalik özellik azalmaktadır.

Çünkü atom çapı büyük olan element daha kolay elektron vermektedir. Dolayısı ile aynı grupta bulunan elementlerin yukarıdan aşağıya doğru inildikçe atom çapı artmakta elektron verme eğilimi de artmaktadır. Değerlik elektron sayıları az olan metallerin iyonlaşma enerjisi de düşüktür.

942
317
241
135
145
115
534
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.