Periyot ve grup kavramlarının anlamı

Periyot ve grup kavramlarının anlamı
Periyot ve grup kavramlarının anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Periyodik Tablo, bugüne kadar bilimsel olarak doğada ve laboratuvar ortamında varlığını ampirik olarak kanıtlanmış elementlerin bulunduğu tablo olarak bilinmektedir. Bu tablo grup ve periyotlardan meydana gelmektedir. Periyodik Tabloda her element belli özelliklerine göre kendine yer bulmuştur.

Elementlerin tablodaki dizilimi, proton numarası, atom numarası, atom çekirdek çapı, elektronegatiflik gibi unsurlara bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Periyodik tablo kavramları olarak periyot, tablodaki yatay olarak bulunan satırlara verilen isimdir. Periyodik tablo kavramları olarak grup, tablodaki dikey olarak bulunan sütunlara verilen isimdir. Periyodik tabloda periyot elektronlara göre belirlenirken, gruplar kimyasal ve fiziksel özelliklere göre yörünge katmanlarının incelenmesiyle oluşur.

Kısaca cevap verecek olacaksak, periyodik sistemdeki yatay satırlara periyot, düşey sütunlara grup adı verilir.

Elementler atom numaralarının fazlalaşmasına göre arka arkaya sıralandığında aynı özellikte ki olanların alt alta getirilmesi ile oluşturulan tabloya (periyodik tablo) periyodik sistem adı verilir.

851
851
451
251
231
163
132
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
1 Yorum