Petrol sızıntılarının nedenleri ve zararları nelerdir

Petrol sızıntılarının nedenleri ve zararları nelerdir
Petrol ürünleri günümüz enerji ihtiyaçlarının karşılanmasında büyük bir paya sahiptir. Ayrıca petrol ve petrol türevli plastikler gibi birçok madde hayatımızın bir parçası haline gelmiştir.

Petrol, bir karbon temelli maden olarak yer altından çıkarılmakta ve işlenmektedir. Petrol, fosil bir yakıt olarak karbon bileşenlidir. İşlendiği durumlarda karbon temelli diğer yakıtların elde edilmesi söz konusu olmaktadır. Petrolün çıkarılması ve işlenmesi için rafineriler kurulmaktadır.

Petrolün taşınırken kazalar sonucunda sızıntılara sebep olması da söz konusu olmaktadır. Petrol sızıntılarının birçok nedeni bulunabilir. Bu nedenle petrolün çok dikkatli bir şekilde taşınması ve denetim altında tutulması da gerekir.

Petrol sızıntılarının nedenleri ve zararları şu şekildedir:

- Petrol taşınırken tankerlerin zarar görmesidir.
- Eski ve bakımsız tankerlerin kullanımına izin verilmesidir.
- Denizlerde ön görülen aksiliklerin hesaba katılmadan hareket edilmesidir.
- Bireysel sorumlulukların yerine getirilmemesidir.
- Denizlerde canlıların zarar görmesine neden olmaktadır.
- Deniz canlıların neslinin tükenmesine neden olmaktadır.
- Deniz canlıların katliamına neden olmaktadır.
- Tatlı ve temiz içme suyu kaynaklarının kirlenmesine nede olmaktadır.
- Hava, toprak ve su kirliliklerinin yaşanmasına neden olmaktadır.

Petrol karbon temelli bir yakıt olarak kullanıldığı ve fosil yakıt olduğu için tüketilmesi durumunda çevreye zarar vermektedir. Çevre kirliliklerinin yaşanması petrol sızıntılarının da meydana gelmesi nedeniyle yaşanabilir. Bu bakımdan petrol daha çok zararlı bir hale gelir. Bu atıkların ve sızıntıların hemen temizlenmesi ve alanın gözetim altına alınması gerekir.

Kaynak:Eğitim Sistem

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.