Peygamber Efendimiz kaç kere ve hangi yıllarda umre yapmıştır

Peygamber Efendimiz kaç kere ve hangi yıllarda umre yapmıştır
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) kaç kere ve hangi yıllarda umre yapmıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Resulüllah (Sallallahu aleyhi ve sellem)’in yaptığı umrelerin adedini veren rivayetlerin ekseri Hz. Peygamber (Sallallahu aleyhi ve sellem)’in dört umre yaptığını aktarmaktadırlar. Sahihayn ve diğer kaynaklarda geçen şu rivayet bunlardan bir tanesidir:
Katâde b. Diâme şöyle demiştir:
Enes b. Mâlik'e:

— Resulüllah (Sallallahu aleyhi ve sellem) kaç kez umre yaptı? diye sordum.

— Dört kez umre yaptı ve (Veda) haccıyla yaptığı umre hariç bunların tamamı zilkade ayındaydı. Zilkade ayında yaptığı Hudeybiye Um¬resi; sonraki sene yine Zilkade ayında yaptığı (kaza) umresi, Huneyn ganimetlerini taksim ettiği zamana tekabül eden (hicretin sekizinci senesi) Zilkade ayında yaptığı Cî'râne umresi ve (Veda) haccıyla yaptığı umre…(Buhari, Ebvâbu’l-umre, No: 1688, Müslim, Kitâbu’l-hacc, No: 3092, Ebu Dâvud, Menâsik, No: 1996)

Bu rivayetlerin tamamı üzerinden bir değerlendirme yapmak gerekirse şunu söyleyebiliriz. Hz. Peygamber (Aleyhissalatü vesselam) toplam dört kez umre yapmıştır. İki kez umre yaptığını söyleyen rivayetler veda haccıyla yaptığı umre ve Hudeybiye umresini saymamışlardır. Üç kez yaptığını aktaran rivayetler veda haccıyla yaptığı umreyi saymamışlardır. Kadı İyad bu görüşün sahih olduğunu söylemiştir. (Kâdı İyâd, İkmâlu’l-Mu’lim, Daru’l-vefâ, Mısır, 1998, B.I, IV/330) Zira Resulüllah (Sallallahu aleyhi ve sellem) veda haccında sadece umreye niyet etmemiş bilakis Hacc-ı kıran yapmıştır. Dört umre yaptığını nakleden rivayetler ise tüm bunların hepsini hesaba katarak bu rakamı vermişlerdir.

Kaynak:Eğitim Sistem

5044
1818
3705
578
800
561
5061
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
12 Yorum