Peygamber Efendimizin (s.a.v.) merhametini örneklerle anlatınız

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) merhametini örneklerle anlatınız
Peygamber Efendimizin (s.a.v.) merhametini örneklerle anlatınız, Hz. Peygamberin merhametli olması ile ilgili onun hayatından örnekleri yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Hz. Peygamber, son derece merhametliydi. Gerek insanlara gerekse de diğer canlılara karşı merhametli bir şekilde davranırdı. Bunun en güzel örneklerinden biri şu olaydır;

Çölde yaşayan Müslümanlardan bazıları Rasûlullah’ın yanına geldiklerinde O’nun çocukları öpüp sevdiğini görünce şaşkınlıkla:

“Siz çocuklarınızı öpüyor musunuz?” diye sordular. Hz. Peygamber “evet” deyince:
“Ama biz vallahi çocukları öpmeyiz” dediler. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz:
“Allah sizin kalbinizden merhameti söktüyse ben ne yapabilirim” buyurdu.

O’nun merhametine bir başka örnek olarak şu olayları gösterebiliriz:

1) Peygamber Efendimizin merhametine belki de en güzel örnekler hayvanlara olan merhametidir. Sevgili Peygamberimiz “Kuşların yuvalarının bozulmamasını, yumurta ve yavrularının alınmamasını” emretmiştir. O dönemde, İslam aleminin ve o zamanın onca sıkıntısı içinde kuş yuvalarını dert edinmesi bile bize O’nun merhametini gösterir.

2) Tufeyl bin Amr, Resulullah'a gelir, kabilesinin İslama girmeyi reddettiğini söyler ve onlar için beddua talebinde bulunur. Hz. Peygamber ellerini kaldırır ve şöyle dua eder:

"Allah’ım, onlara hidayet ver, onları imana getir."

Görüyoruz ki İslam’a girmeyi reddedenlere bile kızmak yerine dua etmiştir, bu da onun merhametine delildir.

3) Hımar isimli birisi müzmin sarhoştur. Kendisi bu yüzden bir kaç defa cezalandırılmıştır. Yine bir ceza uygulanacağı sırada, oradakilerden birisi ona lanet okur. Hz. Peygamber hemen müdahale eder ve şöyle der:

"Öyle demeyin. Ona lanet yerine ‘Allah’ım ona merhamet et, kusurlarını affet.’ deyin. Vallahi, onun hakkında benim bildiğim şudur: O, Allah ve Resulünü seviyor.’’

Bir sarhoşa bile lanet edilmemesini tavsiye etmiş ona merhamet edilmesini tavsiye etmiştir.

4) Bir sefer dönüşü Hz. Peygamber bir ağacın altında istirahat ederken bir bedevi müşrik elinde kılıçla gelir. Tam vuracağı sırada Peygamber gözlerini açar. Müşrik, "Seni benim elimden kim kurtaracak?" der. Peygamber sakin bir şekilde "Allah!" diye cevap verir. Müşrik o sırada gayptan bir darbe yemiş gibi sendeler ve kılıç elinden düşer. Peygamber (asm) kılıcı eline alır "Şimdi seni kim kurtaracak?.." diye sorar. Müşrik, "Hiç kimse." der. Peygamber, "Haydi, gidebilirsin, seni affettim!.." deyince bu zat Müslüman olur.

2884
2329
5112
508
475
414
1027
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
13 Yorum