Peygamberimiz hayatında temizlik olarak neler yapmış, neler tavsiye etmiştir

Peygamberimiz hayatında temizlik olarak neler yapmış, neler tavsiye etmiştir
Peygamberimiz hayatında temizlik olarak neler yapmış, neler tavsiye etmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Dinimizde temizliğe genel olarak taharet adı verilir. Taharet, İslam’da ibadetlerin vazgeçilmez şartı ve müslümanların en belirgin özelliklerindendir. İslam dini, toplumun sağlıklı ve mutlu insanlardan oluşmasını hedefler. Bu açıdan dinimiz, hem maddi hem de manevi temizliğe büyük önem verir. İlki sağlığımız için, ikincisi ise mutluluğumuz için gereklidir. Dinimize göre maddi ve manevi temizlik ayrılmaz bir bütündür. Maddi temizlik; bedeni, elbiseyi ve çevreyi temiz tutmaktır. Manevi temizlik ise günahlardan kaçınmak ve güzel ahlaka sahip olmaktır. Allah (c.c), “Elbiseni temiz tut, kötü şeyleri terk et.” ve ...“Şüphesiz Allah çok tövbe edenleri de sever, çok temizlenenleri de sever.” ayetleriyle temizliğin hem maddi hem manevi yönünün olduğunu bizlere bildirir.

Peygamber Efendimiz de “Kalbi temiz olan, sözü doğru olandır.” buyurarak doğru sözlü, dürüst ve güvenilir olmanın manevi temizliğin göstergesi olduğunu ifade eder. Ayrıca başka bir hadisinde“- Şüphesiz ki Allah , sizin bedenlerinize ve suretlerinize bakmaz, fakat kalplerinize ve amellerinize bakar.” buyuran Peygamberimiz bu kadar önemli olan kalbin günahlardan, kötü duygu ve düşüncelerden arıtılarak temiz tutulması gerektiğini bizlere bildirmektedir. Sevgili Peygamberimiz, maddi temizlik konusunda da bizler için en güzel örnektir. O, iç temizliğin yansıması olan beden temizliğine de özen gösterirdi. Zamanın ve şartların verdiği imkânlar ölçüsünde en güzel şekilde giyinmeye çalışırdı.

Peygamber Efendimiz yemekten önce ve sonra ellerini yıkardı. “Yemeğin bereketi, yemekten önce ve sonra elleri yıkamaktır.” buyurarak bizlere de böyle yapmayı tavsiye eder. Peygamberimiz tırnak temizliğine dikkat eder, saçlarını temiz tutar ve sürekli tarardı. İnsanların yanına giderken güzel kokular sürünürdü. Soğan, sarımsak gibi yiyecekleri yiyenlerin diğer insanları rahatsız etmemeleri için toplum içerisine çıkmamalarını tavsiye ederdi. Ağız ve diş temizliği konusunda çok titiz davranırdı. Misvak adı verilen lifli bir ağacın ince bir dalının ucunu açar, ıslatır ve onu fırça hâline getirip kullanırdı. Yaşadığı çevreyi güzelleştirme konusunda hassas olan sevgili Peygamberimiz, ağaç dikilmesi ve doğanın korunması konularında nasihat ederdi. Çevreyi kirletenleri uyarır; “Allah temizdir, temizliği sever; cömerttir, cömertliği sever. Avlularınızı temizleyin.” buyurarak çevre temizliği hakkında insanları bilinçlendirmeye çalışırdı. Ortak kullanım alanlarının temiz tutulması gerektiğini söyler, gördüğü bir çöpü veya pisliği bizzat kendisi kaldırıp temizlerdi. Rastgele yerlere tükürülmesinden hoşlanmaz, hapşıran kimsenin ağzını eliyle kapatmasını emrederdi.

11
15
9
13
7
95
60
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.