Peygamberimiz İslâm’a davete neden öncelikle yakın çevresinden başlamıştır

Peygamberimiz İslâm’a davete neden öncelikle yakın çevresinden başlamıştır
Peygamberimiz İslâm’a davete neden öncelikle yakın çevresinden başlamıştır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Efendimiz İslam'a davet etmeye ilk önce yakın akrabalarından başlamıştır çünkü onlara bu konuda daha çok güveniyordu. Peygamberliğin 4.yılında gelen ayetlerde;

"Sen önce yakın akrabalarını uyar, ahiret azabı ile korkut!" (Şuara Suresi, 214.ayet) mealindeki ayet gelince peygamber efendimiz Amcası Ebu Talip'in evinde bir yemek düzenledi ve akrabalarını İslama davet için eve davet etti. İlk karşı çıkan öz amcası Ebu Leheb olmuştur. Peygamberimizin halası Hz. Safiye orada tereddüt etmeden iman etmiştir.

Yakın Akrabaları Dâvet

Halkı, İslâma açıktan davete, nereden başlayacağı Resûl-i Ekreme bizzat Cenâb-ı Hak tarafından vahiy ile bildirildi:

"Önce en yakın akrabâlarını azaptan sakındır." Şuâra Sûresi, 214.

Resûl-i Ekrem, bu işe girişmenin kolay olmayacağını biliyordu. Bu sebeple bir müddet evinden çıkmadı. Bu esnada birgün Hz. Ali'yi yanına çağırarak şöyle dedi:

"Yâ Ali, Cenâb-ı Hakkın, yakın akrabamı azabla korkutmamı emir buyurması, bana çok güçlük verdi. Ben iyi biliyorum ki, ne zaman onlara bu işi açmaya kalksam; onların beni, hoşlanmadığım bir şeyle ithama kalkışacaklarını göreceğim."

Görülüyor ki, Resûlullah Efendimiz, dâvâsını açıktan açığa akrabalarına anlatmaya kalkıştığı takdirde onların ithâmlarına maruz kalacağı edişesini taşıyordu. Bunun için de bir müddet evine kapanıp, düşünmeyi uygun görüyordu. Hatta onun uzun müddet evinden çıkmadığını gören, başta Hz. Safiyye ile diğer halaları, durumunu öğrenmek için ziyâretine geldiler. Efendimiz onlara,

"Benim hiçbir şeyden şikâyetim yok. Rahatsız falan değilim. Fakat Allah, bana yakın akrabamı, azabla korkutmamı emretti. Abdülmuttaliboğullarını toplayıp, onları Allah'a îmâna davet etmek istiyorum." dedi. Halaları, 

"Dâvet et, ama sakın, onlardan Ebû Leheb'i dâvet edeyim deme. Çünkü o, senin dâvetine asla icabet etmez." diye konuştular. Sonra da,

"Biz nihâyet kadınız." diyerek Resûlullahın yanından ayrıldılar.

Dâvâsını açıklama emrini alan Resûl-i Ekrem Efendimiz, Hazret-i Ali'ye şu emri verdi:

"Bize sadece bir kişilik et yemeği yap ve bir kap da süt doldur. Sonra da Abdülmuttaliboğullarını topla, onlarla konuşacağım. Emrolunduğum şeyi onlara bildireceğim."

18
111
19
22
21
4
112
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.