Peygamberimizin (s.a.v.), Birinizin elinde bir hurma fidanı varken kıyamet kopuyor olsa bile onu derhâl diksin

Peygamberimizin (s.a.v.), Birinizin elinde bir hurma fidanı varken kıyamet kopuyor olsa bile onu derhâl diksin
Peygamberimizin (s.a.v.), Birinizin elinde bir hurma fidanı varken kıyamet kopuyor olsa bile onu derhâl diksin hadisinin vermek istediği mesaj nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Peygamber efendimiz bir hadisinde birinizin elinde hurma fidanı varken kıyamet kopuyorsa onu derhal diksin!" Peygamber efendimizin burada demek istediği ağaçların fidanların insanlık için önemli olmasıdır. Peygamber efendimizde insanlığı uyarmak için böyle bir hadiste bulunması iyi ve hoş bir şeydir sonuçta ağaçlar bizler için en önemli unsurlardan biridir çünkü ağaçlar sayesinde bizler yaşamımızı devam ettiririz o küçük fidanlar bir süre sonra bizlere meyve verecek insanların kirlettiği havayı temizleyecek peygamber efendimizin zamanında zaman zaman ağaçları boş yere kesenler oluyordu bu sebeple de peygamber efendimiz bu hadisi söylemiş insanları uyarmıştır.

Kıyametin kopması Cenâb-ı Hakk’ın emri ve iradesi üzerine vâki olacağı bildirilen, tamamen bizim dışımızda bir vakıadır. Oysa bir fidan dikmek, bir canı toprakla buluşturmak, bir ağacı güldürmek bizim amelimizdir. Çoğu zaman bizim elimizdedir. Biz kıyamet de kopsa, elimizde imkân varsa, amelimizden vazgeçmeyiz. Bizim için fazilet, sevap ve şeref, bizim amelimizdedir.

İslâmiyet şefkat dinidir. İslâm peygamberi Hazret-i Muhammed (asm) âlemlere rahmet olarak gönderilmiştir. İslâm Dininin canlılara şefkati, merhameti ve hizmeti el üstünde tutması ve teşvik etmesi, Allah’ın birer masnûu olan canlıların başıboş olmadıklarını, tesadüf oyuncağı olmadıklarını, kıymetsiz bulunmadıklarını ve Hâlık Teâlâ’nın her bir can ve yürek sahibine birinci derecede ehemmiyet verdiğinin birer tescilidir. “Merhamet etmeyene merhamet olunmaz”1 hadisinde veya kuyu başında susuzluktan toprak yiyen bir köpeğe kuyudan su çıkarıp su veren günahkâr bir adamın sırf bu merhametinden dolayı bağışlanmasında2 bu merhamete önemle vurgu vardır.

Dinimizde sıla-i rahim önemli farzlardandır. Yani en yakından en uzağa bütün canlılara şefkat ve merhamet duymak Allah’ın emridir. Bir ağaç dikmeyi veya bir yaş ağaca bakmayı ya da bağlarda, bahçelerde yeşil bitkilerin yaşaması ve gelişmesi için hizmet etmeyi başka kategoride değerlendiremeyiz.

Yani bir ağaç veya fidan bir canlıdır. Onun hayatı toprağa kavuştuğu anda başlar. Ona duyulan merhamet ve ona yapılan sıla, onu toprakla buluşturmaktır. Can çekişen bir balık için deniz ne ise, havasız bir ortamda ölüme terk edilen insan için temiz hava ne ise, ağaç için toprak da odur. Ağaçlar toprakla buluşunca hayat bulurlar, toprakla birleşince gülümserler, toprakla buluşunca Sânî-i Kerimlerini bir başka tesbih ve tazim ederler, Allah’ı zikrederler, toprakla buluşunca çiçek açarlar ve meyveye dururlar.

786
152
174
145
149
175
721
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.