Peygamberimizin sahabelerin üstünlüğünü ifade eden hadisleri

Peygamberimizin sahabelerin üstünlüğünü ifade eden hadisleri
Peygamberimizin (s.a.v.), sahabilerin üstünlüğünü ifade eden bir hadis-i şerifini yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

1- Efendimiz (s.a.v.)’e insanların en hayırlıları kimlerdir diye sorulduğunda: ’Benim içinde bulunduğum asrın insanları (ashâbım)dır. Sonra ikinci, sonra üçüncü asrın insanlarıdır.’ buyurmuştur. (Buhârî, Fedâilu’s-Sahâbe, 1)

2- ’Ashâbıma dil uzatmayın. Sizden biriniz Uhud dağı kadar altın tasadduk etseniz yine de onlardan birinin bir müd harcamasına sevapça ulaşamazsınız.’ (Buhârî, Fedâilu’s-Sahâbe, 4)

3- "İnsanların en hayırlıları" (Bkz., Buhârî, Şehâdet, 9) Onlar, insanlık âlemi için örnek bir nesil olmuşlardır. İnsanlık tarihi içinde (nebiler ve rasûller dışında) en hayırlı nesil sahabîlerdir.

4- Enes (r.a.) şöyle demiştir: Nebî (s.a.v.) önünden bir ce¬naze geçirildi. Sahâbîler bu cenazeyi hayırla övdüler. Nebî (s.a.v.) de: "Vâcib oldu" buyurdu. Sonra başka bir cenaze daha geçirildi. Sa¬hâbîler onun üzerine de şer ile konuştular yahut ravi: Bunun gayrisini söyledi, demiştir. Nebî (s.a.v.) yine: "Vâcib oldu’ buyurdu. Kendisine: ’Yâ Rasûlallah! Şu cenaze için "Vâcib oldu" dediniz; şu cenaze için de yine "Vâcib oldu" dediniz?’ denildi. Rasûlullah (s.a.v.):"Mü’minlerden meydana gelen kavmin şehadeti kabul edil¬miştir. Mü’minler Allah’ın yeryüzündeki şahitleridir.’ buyurdu. (Buhârî, Şehâdât, 6) Bu mana tüm mü’minler için genel olsa da Peygamberimiz (s.a.v.), onların şahadetini tasdik etmiştir.

5- Onların derecesine ulaşmanın mümkün olmayışı. ’Ashâbım hakkında kötü söz söylemeyiniz. Sizden biriniz uhud dağı kadar altın tasadduk etseniz yine de onlardan birinin bir müd harcamasına sevapça ulaşamazsınız. (Buhârî, Fedâilu’s-Sahâbe, 4)

3550
1690
1504
413
601
524
1123
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.