Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri

Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri
Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri nedir kısaca bilgi vermek için sizlere bu yazımızı hazırladık.

Allah, insanları yarattıktan sonra bir de insanlara rehberlik yapması, Allah’ın emirlerini ve yasaklarını barındıran kutsal kitaplarını insanlara anlatmak için elçiler göndermiştir. İnsanlara gönderilen elçiler yine insanların içinden gönderilmiştir.

Peygamberlerin insanlardan seçilmesinin nedenleri;

Allah’ın kullarından istediklerini insanlara rahatça ve anlayacakları bir dilde anlatabilmeleri için,

Allah’ın emir ve yasaklarını insan olarak kendileri uygulayarak diğer insanlara örnek olmaları için,

Eğer peygamberler insanlar içinden seçilmeseydi melekler ya da cinler peygamber olacaklardı. Bu durumda münafıkların dini reddetmeleri daha kolay olacaktı. İnsanlar emirlerin insanlara değil cinlere verileceğini iddia edebileceklerdi.

Peygamberler insan olmasaydı insanların evlenmek, yemek, kızmak ve sevinmek gibi beşeri konularda fikirleri olmayacaktı.

Tüm bu nedenlerden dolayı Allah, peygamberlerin insanlar içinden seçilmesini doğru bulmuştur. Nitekim ki Allah, biz kulları için en güzel olanı istediği için bu konuda da biz insanları düşünmüştür.

Kur’an-ı Kerim’de bu konu ile ilgili şu ayet belirtilmektedir;

“Biz onları (peygamberleri) yeyip içmeye ihtiyaç duymayan bir yapıda yaratmadık. (Onlar), ölümsüz de değillerdi.” (Enbiya 8)
Allah’ın gönderdiği peygamberlere inanmayan insanlar bu duruma peygamberlerin insanlardan seçilmesini göstermişlerdir. Onlara göre peygamberler meleklerden veya olağanüstü güçlere sahip varlıklar olması gerekirdi. Halbuki peygamberlerin olağanüstü niteliklere sahip varlıklardan veya meleklerden peygamberler gönderseydi bu onların örnek almalarını daha da zorlaştırırdı.
Kuran-ı Kerim’de peygamberlerin inanlar arasından seçilmesine karşı çıkanlar şu ayetlerle dile getirilmiş ve devamındaki ayette inkar edenlerin içerisinde bulunduğu çelişki ile cevap verilmiştir.
Onlar “…Allah, bir insanı mı peygamber olarak gönderdi?” (İsra -94) diyerek itiraz etmiştir. Allah Teâlâ onların bu itirazlarına şu ayetle cevap vermiştir. “(Onlara) De ki: Eğer yeryüzünde yerleşmiş gezip dolaşan melekler olsaydı, elbette onlara gökten, peygamber olarak bir melek gönderirdik.” (İsra -95)

Sonuç olarak şunları söyleyebiliriz;

Peygamberler, güvenilir insanlardır
Peygamberler, daima hakka ve adalete çağırmışlardır
Bütün insanlar gibi Peygamberlerde insani özelliklere sahiptirler
Peygamberlere Allah tarafından kitap gönderilmiştir.

227
92
28
91
1000
35
98
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.