pH nedir ve hangi amaçla kullanılır

pH nedir ve hangi amaçla kullanılır
pH nedir ve hangi amaçla kullanılır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

İşte pH metre buraya kadar anlattığımız pH değerini ölçen laboratuvar cihazlarına verilen isimdir. Bir maddenin asit veya alkali değerini anlamak için kullandığımız ölçüye pH (potansiyel hidrojen) denir. Maddenin içindeki asit nitelikli hidrojen iyonlarının yoğunluğuna göre ölçüm yapılır. pH cetveli 0 – 14 arasıdır. 0 aşırı asit, 14 de aşırı alkali demektir. 7 pH derecesi ise ne asit ne alkali yani maddenin nötr olduğunu gösterir.

pH metre kullanım alanları

Tarım yapılan toprağın pH değer belirli ve istenilen sınırda olması durumunda ekimi yapılan ürünlerin gelişimi en iyi seviyede olmaktadır. Topraktaki pH seviyesinin çok önemli olduğu anlaşıldıktan sonra ölçüm için daha hassas olan cihazlar yapılarak kullanılmaya başlanmıştır. Optimal pH seviyesi bitkiden bitkiye farklılıklar göstermektedir. Bu nedenle toprak ölçümlerinde cihazın çok önemli bir yeri vardır.

Süt ve süt ürünleri yapımında pH değerinin devamlı kontrol altında olması çok önemlidir. Çünkü süt 4.7 pH değerinin altında halk arasında süt kesilmesi denilen çökelti oluşumu yapmaktadır. Bu nedenle süt ve süt ürünlerinin devamlı olarak ölçümleri yapılmalıdır.

Tıp, küf ve türevlerinden antibiyotik ilaçlar üretilmektedir. Bu ilaçlar tam bir pH değeri ile üretilmektedir. Yanlış olması durumunda ilaç hüviyetinden zehir hüviyetine bürünebilir.

Balık üretimi, tropik balıklar genelde kesin bir pH değerine ihtiyaç duymaktadırlar. Bu değerin çok az miktarda yükselmesi veya düşmesi ölümlere sebep olmaktadır. Tatlı su balıkları 6 ila 8 pH arasında bulunan sularda, Tuzlu su balıkları ise 8.3 pH seviyesinde ki sular içeren akvaryumlarda barındırılmaları gereklidir. pH metre balık besleyenler için de oldukça önemli ve gerekli bir cihazdır.

2
1
1
1
0
0
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.