Poetika nedir

Poetika nedir
Poetika, sanat hakkındaki görüşlerini bir bütün içerisinde sunan Aristoteles'in şiir sanatı ile ilgili kuramlarını içeren ve tarihte sanat olayını araştıran ilk eserdir.

Poetika, sanat hakkındaki görüşlerini bir bütün içerisinde sunan Aristoteles'in şiir sanatı ile ilgili kuramlarını içeren ve tarihte sanat olayını araştıran ilk eserdir, aynı zamanda estetik tarihi yönünden çok önemli bir eserdir.

Poetika sözcüğü şiir üzerine ola düşünce ve teorilerin bütünüdür. Eskiden yalnız şiirin değil, güzel sanatların teorisini, güzelliğin felsefesini, bir bakıma estetiği ifade ederken, bugün şiir sanatı anlamına gelen bir terim olmuştur.

Şiir bilgisi. Fransızca olan sözcük, Fransızcada vaktiyle bütün güzel sanatlar hakında güzelliğin felsefesi gibi bir anlama sahip olmasına rağmen artık sadece şiir alanında kullanılmaktadır. Poetika şiir ile ilgili konularla uğraşır. Şiirin tarifi, nesli, şekli, kafiyesi, nazım şekli, ahenk, armoni, aliterasyon, anons, ritim, şiir dili, muhteva, imajlar, sanatlar gibi şiirin unsurları ile uğraşır. Dünya edebiyatında bilinen en eski şiir teorisi kitabı Aristo'nun Poetika adlı eseridir. Daha sonra Horece'in (M.Ö 65), Ronsard'in (M.Ö. 1565), Boileaou'nun (M.Ö. 1674) da Poetika adlı eserleri vardır. Edebiyatımızda Garip Ön Sözü, Garip Hareketi'nin şiir anlayışını yansıtan önemli Poetika örneğidir.

Poetika kimin eseridir, Poetika isimli eserin konusu nedir

Poetika, sanat hakkındaki görüşlerini bir bütün içerisinde sunan Aristoteles’in şiir sanatı ile ilgili kuramlarını içeren ve tarihte sanat olayını araştıran ilk eserdir.

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.