Polimer kimya nedir, neyi inceler

Polimer kimya nedir, neyi inceler
Polimer kimya nedir, neyi inceler, polimer kimya özellikleri ve çeşitleri nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Stren monomerinin polimerizasyonu ile bu monomeri çok sayıda içeren polistren ortaya çıkar. Polimerler doğal (organik) ya da sentetik bir yapıda olabilir.

Polimer kimya, pek çok parça anlamına gelir. Polimerler pek çok molekülün kimyasal bağlar ile birbirine bağlanması ile oluşturdukları yüksek molekül ağırlıklı bileşiklerdir. Polimerler, saç bakım ürünleri, kozmetik, kontakt lensler, doğa (kehribar, yengeç kabuğu), ayakkabı, plastik (oyuncaklar, şişeler, top, ve diğer saç bakım ürünleri, sakız, jelatin, gluten), gıda (protein, vinil kaplamalar, nişasta, ambalajlar), kumaş ve hatta DNA’mızda bile bulunuyor.

Polimer kimya neyi inceler

Polimerler monomerlerin kimyasal bir reaksiyonu sonucunda elde edilir. Doğada bu işlem doğal polimerlerin oluşumu ile sonuçlanırken, sentetik polimerler ise, insan tarafından yapılır.

Polimerler, en başından beri (örneğin nişasta, selüloz ve doğal kauçuk gibi) çevremizde doğal olarak bulunur. İnsan yapımı olan polimerik malzemeler, on dokuzuncu yüzyılın ortalarından bu yana incelenen polimer endüstrisi günümüzde hızlı bir şekilde gelişmiştir. Bakır, alüminyum, çelik ve diğer bazı endüstrilerden daha büyük bir öneme sahiptir.

Polimer kimya özellikleri ve çeşitleri nelerdir

Termoplastik, elastomerler ve termoset olmak üzere 3 temel polimer sınıfa ayrılır. Bu sınıflar arasında yapılan ayrım iyi uygulanan ısı altında gösterdikleri davranışları ile tanımlanır.

Termoplastik polimerler, kristal ya da amorf yapıda olabilir. Sünek bir şekilde davranıyorlar, ama çoğunlukla da düşük mukavemete sahiptirler.

Elastomerler Tg’nin üstünde kullanılırlar ve her zaman şekilsizdir. Şekline kalıcı zarar vermeden oldukça büyük miktarlarda ve elastik bir yapıya sahip olarak deforme olma özelliğine sahiptirler.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.