Polye nedir, özellikleri nelerdir

Polye nedir, özellikleri nelerdir
Polye nedir, özellikleri nelerdir, polye nerelerde bulunur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Çözülebilen kireçtaşlarının ya da kayaların çözülmesi, uvala, dolin, lapya gibi erime çukurlarının birleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Kilometreler boyunca genişlikte karstik arazilerde meydana gelen ova görünümlü çukurlara denir. Toroslar’da ise, yaygın olarak görülür.

Polye: Karstik bölgelerdeki en geniş çanaklardır. Bu tür şekiller çözünme sonucu oluşan çanakların birleşmesiyle meydana gelebildiği gibi tektonik bir çanakta çözünmenin devam etmesiyle de meydana gelebilmektedir. Polyeler geniş düzlüklerden oluşmaktadır. Yer yer kabartıların da bulunabildiği bu çanakların bazıları göl hâlindedir. Bazı polyeler, yağışlı mevsimlerde suyla kaplanmaktadır. Tabanı kuru olan polyeler, karstik yörelerde tarıma elverişli alanları oluşturmaktadır. Polyelerden bazıları ise yerleşim birimi olarak kullanılmaktadır.

Polye özellikleri nelerdir

Polye, genişliği ve uzunluğu 30-40 kilometreye varan, hatta bundan daha fazla geniş arazilere ve ovalara denir. Ama polyeler normal ovalardan biraz daha farklıdır.

Polye nerelerde bulunur

Polye, yüksek dağlar arasında meydana gelir. Geniş düzlükler ve ovalar genellikle “polye” şeklinde tanımlanır. Çözülebilen kayaların ya da kireç taşlarının çözülmesi, lapya, dolin, uvala gibi erime çukurlarının birleşmesi sonucunda ortaya çıkar. Sırpça “ova” demek olan polye, coğrafya literatürüne de bu dil aracılığı ile girmiştir. Ama ovalar için değil “karstik düz çukurlar” için kullanılan bir terimdir.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.