Porselen yapımında özkütleden faydalanma

Porselen yapımında özkütleden faydalanma
Porselen yapımında özkütleden faydalanma nasıl oluyor bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Seramik grubunun bir ürünü olan porselen, kil ihtiva eden doğal ham maddelerin rafine edilmesiyle üretilir. Kolay şekil verilebilen ve sağlıklı bir ürün olan porselen özellikle mutfak eşyalarının yapımında, teknik ve sanatsal çalışmalarda yaygın olarak kullanılır. Porselenin temel malzemeleri kaolin, kuartz ve feldispattır.

Porselen yapımı, kuartz ve feldispatın değirmenlerde öğütülerek pudra kıvamında toz hâle getirilmesiyle başlar. Toz hâlindeki bu karışım su ilave edilerek çamur kıvamına getirilir. Döküm çamuru adı verilen bu yapının en önemli fiziksel özellikleri arasında özkütlesi gelmektedir. Porselenin dayanıklılığı, kalitesi, elektriği iletmemesi gibi tüm özellikleri özkütlesine bağlı olarak değişir. Döküm çamuru hazırlanırken pudra kıvamındaki toz karışıma eklenen suyun özkütlesi, çamurun özkütlesini etkileyecek en önemli faktördür. Çamura eklenen suyun miktarını arttırmak çamurun yoğunluğunu düşürür. Doğru oranda hazırlanan porselen hamuru kalıplara dökülür ve 1400 °C-1800 °C sıcaklıkta pişirilerek sertleştirilir.

629
929
257
343
250
347
1391
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.