Potamoloji nedir, potamoloji neyi inceler

Potamoloji nedir, potamoloji neyi inceler
Potamoloji nedir, potamoloji neyi inceler bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Akarsu bilimi (veya ırmak bilimi, potamoloji), yeryüzündeki akarsuları inceleyen bilim dalıdır. Karalardaki akarsular ve bunların çeşitli özellikleri ile etkilerini inceleyen bilim dalına potamoloji veya akarsu hidrolojisi (akarsu bilimi) adı verilir. Bu bilim dalı, akarsuların rejimi, beslenmeleri, akım değişmeleri, sel-su taşkınları, sulama ve ulaştırmaya yarama dereceleri, enerji sağlama imkânları ve akarsu süprüntüsü gibi konuları inceler. Bu konular ile insanı ve faaliyetlerini önemli ölçüde etkileyen akarsular coğrafyanın inceleme alanı içinde yer alır. Akarsular Sular coğrafyasının alt bölümü olarak coğrafî prensiplerle incelenir.

Yeryüzündeki akarsuları inceleyen bilim dalına potamoloji denilmektedir. Yeryüzünde karalarda bulunan akarsular potamoloji bilim dalı tarafından incelenmektedir. Bu bilim dalı akarsuların genel özellikleri ile birlikte akım değişmeleri, sulama ve ulaştırma ile akarsu rejimlerini inceler. Potamoloji aynı zamanda ırmak bilim olarak da adlandırılır. Bu bilim dalı ile birlikte yeryüzünde bulunan tüm akarsular çeşitlerine ve özelliklerine göre belirleniyor. Patomoloji genel olarak büyük ırmakları incelemektedir. Patomoloji uzmanları tarafından da bu konuda çeşitli araştırmalar yapılıyor.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.