Ravi sayısına göre hadis çeşitleri

Ravi sayısına göre hadis çeşitleri
Ravi sayısına göre hadis çeşitleri nelerdir, Mütevatir hadis, Meşhur hadis ve Âhad hadis nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Mütevatir hadis, yalan üzere birleşmeleri mümkün olmayan bir topluluğun naklettiği hadislerdir. Bir hadisin mütevatir olması için üç şart lazımdır.

a. Ravilerinin yalan üzere birleşmesi mümkün olmamalı: Bazen bir bilgi o kadar yaygın bir şekilde gelir ki işitenler onun doğruluğunda tereddüt göstermezler
b. Her nesilde aktarılmış olmalı: Yalan üzere birleşmeleri mümkün olmayan topluluğun her nesilde devam etmesi gerekir
c. Mütevatir bilgi; görme ve işitme gibi duyulara dayalı bilgidir: Buna göre aklî çıkarımlar ya da inançlar mütevatirin konusu değildir.

Hadisçilere göre, her nesilde en az üç ravisi olan rivayetlere meşhur hadis denir.

Âhad Hadis Mütevatir şartlarını taşımayan hadisler genel olarak “âhad” ismini alırlar. “Âhad” kelimesi “bir, tek” anlamına geldiği için çoğu kere “âhad hadis”, tek kişinin naklettiği hadis zannedilir ki bu doğru değildir. Çünkü âhad hadis mütevatir seviyesine ulaşamamış hadistir.

Ravi sayısına göre hadis çeşitleri

  • Mütevatir hadis
  • Meşhur hadis
  • Âhad hadis

196
40
20
3
10
6
114
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.