Razılık ve kul hakkının sorulması nedir

Razılık ve kul hakkının sorulması nedir
Razılık ve kul hakkının sorulması nedir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Razılık ve kul hakkının sorulması nedir

Ödev cevabı kısaca : Alevilik-Bektaşilikte cemde küskün, dargın, alacaklı, verecekli, gönlü kırılmış kişilerin yeri yoktur. Kul kuldan razı olmadıkça Allah (c.c.) kuldan razı olmaz. Bu nedenle cem başlamadan önce haklının hakkı haksızdan alınır, dargınlar barıştırılır. Dede cemde bulunanlara şu çağrıyı yapar: “Kimin kimden alacağı varsa, kim kimden dargın, küskün ya da istekliyse (şikâyetçi) meydana gelsin. Bu cemde ibadetlerimizi yapabilmemiz için dargın, küskün, alacaklı, verecekli kimsenin olmaması gerekir…” Bu açıklamadan sonra birbirleriyle dargın ya da birbirlerinden şikayetçi olup meydana gelenler olursa dede onları barıştırır. Barışmayanları da gözcüler uygun bir şekilde dışarı çıkarır. Dede, “Davaya mana; âşıka nişan” der, yanındakilerle görüşür. Cemdeki herkes de yanındakilerle görüşür. Bu görüşme, toplumun birbirinden razı olması anlamındadır.

2
1
1
1
1
1
1
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.