Rejenerasyon nedir

Rejenerasyon nedir
Rejenerasyon nedir, Rejenerasyon (Yenilenme) ne demektir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Rejenerasyon (Yenilenme), ana canlının vücudundan kopan bir kısmın zamanla kendini tamamlayarak yeni canlıyı oluşturmasıyla gerçekleşen üreme çeşididir. Örneğin bir planarya üçe bölündüğünde kopan kısımlar ve ana canlı kendini tamamlayarak iki yeni birey meydana getirir. Denizyıldızı ve toprak solucanında da rejenerasyonla üreme gerçekleşir.

Rejenerasyon sadece üreme şekli değildir. Gelişmiş yapılı canlılarda kopan bir organın ya da hasarlı bir dokunun kendini tamamlamasına da rejenerasyon adı verilir. Örneğin kertenkelenin kuyruğu koptuğunda bu kısım tekrar tamamlanır. Ancak kopan kısımdan yeni bir birey meydana gelmez. Kesilen bir parmak derisinin zamanla yenilenmesi de rejenerasyondur. Bu şekilde gerçekleşen rejenerasyonlar üreme olarak kabul edilmez.

Doku kaybından sonra ortadan kalkan bir hücrenin yerini, aynı cins ve aynı hücrelerde doldurma, yenileme işlemine verilen isimdir. Kertenkele örneğini verecek olursak, kafamızdaki karışıklık son bulacaktır.

Kertenkelenin kuyruğu koptuktan sonra hareket edebilmesi ve sonrasında kuyruğun yeniden çıkması durumu rejenerasyona en iyi örnektir.

3
2
2
2
3
4
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.