Rejisör ne demek

Rejisör ne demek
Rejisör, Tiyatro ve sinema oyunlarında oyuncuların rollerini dağıtıp oyunu düzenleyen, metin, yorum, dekor, müzik gibi öğeler arasında birlik sağlamaya çalışan sanatçı, yönetmen.

Film yönetmeni her şeyden önce bir sanatçıdır. O, bir filmin meydana getirilebilmesi için senaryo yazarı, oyuncular ve teknikçiler (dekoratörler, kameraman, mikrofoncu, ışıkçı, makyajcı v. d) arasında işbirliğini sağlar, onların çalışmalarını idare eder. Dekorun gereklerine ve oyuncuların imkânlarına göre, tümünü bölüştürür. Zira sahneler hiçbir zaman gösterim sırasına uyularak filme alınmaz. En ünlü film yönetmenlerinin çoğu, eski sinema teknikçileri ve oyuncuları arasından yetişmiştir. Tiyatroda sahneye koyucu ya da yönetmen, piyesin provalarını idare eder. Bu işi yaparken, sahne oyunlarını yaratır; oyunculara, yazarın düşüncelerini sadakatle aktarmaları veya özel bir biçimde yorumlamaları için yapmaları gereken hareketleri gösterir.

Rejisörün görevleri nelerdir

Senaryoyu görsel olarak yorumlayan rejisör, oyunu seyirci ile buluştururken pek çok görev üstlenir. Rejisörün görevleri arasında:

  • Dekor, metin, yorum ve müzik gibi farklı öğeler arasında uyum olmasını sağlamak,
  • Oyunun ya da filmin izleyici ile buluşabilmesi için oyuncuların, senaryo yazarının ve teknik ekibin iş birliği içinde çalışmasını koordine etmek,
  • Dekordan sahne düzenine hatta ışık ayarlamasına kadar her detayın düzenlemesi yapmak,
  • Tiyatro oyunlarında oyunun provalarını yürütmek,
  • Provalar esnasında oyunun gerektirdiği ölçüde duygu yansıtabilmeleri için oyuncuları yönlendirmek,
  • Filmin senaryosundan montaj aşamasına kadar her aşama ile ilgilenmek ve gerekli düzeltmeleri yapmak, yer alır

Rejisör ne demek, nedir, TDK'ya göre anlamı

Rejisör kelimesi, dilimizde oldukça kullanılan kelimelerden birisidir. Rejisör, Fransızca dilinden Türkçe'mize geçmiştir. TDK'ye göre, rejisör kelimesi anlamı şu şekildedir:

  • Yönetmen

Rejisör kelimesi cümle içerisinde kullanımı

Kimi rejisörler ise çeşitli oyunlarının kahramanları hakkında kendisinden ayrıntılı bilgiler istiyorlardı.

2
1
2
1
1
1
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.