Risalet, nübüvvet, rahmet, hâtemü’l-enbiyâ kavramlarının anlamları

Risalet, nübüvvet, rahmet, hâtemü’l-enbiyâ kavramlarının anlamları
Risalet, nübüvvet, rahmet, hâtemü’l-enbiyâ kavramlarının anlamlarını yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Risalet: Nebî kelimesinin ‘yol’ ve ‘rütbe’ anlamları da vardır. Risalet ise mesaj ve sözü taşıyan, elçilik, sefaret anlamında kullanılır. Her iki kavramda asıl unsuru Allah’ın vahiy yoluyla öğrettiği bilgiler ve O’nun emirlerini insanlara ulaştırıp ilâhî elçilik görevini yapmak teşkil eder.

Nübüvvet: Nübüvvet kelimesi peygamberlik anlamına gelen bir terimdir. Bu terim özellikle İslami açıdan özellikle Hz. Muhammed (S.A.V.)”i anlatan bir sözcük olarak öne çıkıyor

Rahmet: Şefkat gösterip lutufta bulunma anlamında bir Kur’an terimi. Sözlükte masdar olarak “merhamet etmek, severek ve acıyarak korumak”, isim olarak “şefkat, merhamet” anlamına gelir. Râgıb el-İsfahânî, rahmet kavramının temel mânasının “acınacak durumda bulunan kimseye yönelik yufka yüreklilik ve şefkat” olduğunu, Allah’a nisbet edildiğinde merhametin ürünü olan “lutufta bulunma” mânasına alınması gerektiğini söyler

Hâtemü’l-enbiyâ: Hatem’ül Enbiya tamlaması son peygamber, nebilerin sonuncusu manasına gelir.

6116
1909
5589
1107
841
783
5464
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.