Robert Koleji

Robert Koleji
Robert Koleji'ni tanıyalım... Okul ne zaman açıldı, okulun imkanları nedir, yemekhanesi ve yurdu var mı, YGS ve LYS'de başarısı var mı?

 OKULUN TARİHÇESİ

Robert Kolej ABD sınırları dışındaki en eski Amerikan eğitim kurumudur. 1863 yılında erkek öğrencilere hizmet vermek amacıyla kurulan okulu, 1871 tarihinde kız öğrencilere eğitim veren Amerikan Kız Koleji takip etmiştir. 1971 yılından bu yana iki okulun birleşmesiyle karma eğitim veren Robert Kolej, kurulduğu günden bugüne geçen yaklaşık 150 yıl boyunca çeşitli evrelerden geçerek Türkiye’nin en köklü ve önde gelen eğitim kurumlarından biri olma niteliğini sürdürmüştür.
Amerikalı egitimci Dr.Cyrus Hamlin tarafından başlatılan girişime , Christopher Rhinelander Robert adlı bir işadamının verdiği destek sonucu Robert Kolej 16 Eylül 1863 tarihinde Bebek'te eski bir ahşap binada 4 erkek öğrenci ile kapılarını açmıştır. 1871'de ise , Gedikpaşa'da Amerikalı bir grup tarafından desteklenen bir kız okulu açılmıştır. Daha sonra Üsküdar’da bir kampüs arazisi satın alınarak ilk bina inşa edil­miştir. Okul Gedikpaşa 'dan Üsküdar’daki kampüse 1876 yılında taşınmıştır. Okulun ar­tan prestiji ile birlikte, öğrenci sayısı da hızla çoğalmıştır. 1914' te de ACG,  Üsküdar’dan Arnavutköy 'e daha geniş bir araziye kurulmus olan kampüse taşınmıştır.
Her iki okulun seneler içerisindeki gelişmesi ve büyümesi özel şahısların bağışları ile mümkün olmuştur. İki kolej uzun yıllar özerk oldukları halde, zamanla birbirine  bağlanmıştır. 1932' de RC ve ACG ilk kez tek bir müdürün idaresi altında birleşmiş, 1959'da ise tek bir mütevelli heyetinin idaresi altına girmiştir. 1971 yılında RA ve ACG karma eğitim veren bir lise olarak Arnavutköy kampüsünde birleşmiştir. Aynı yıl Bebek kampüsündeki binalar devredilerek , burada ‘‘Boğaziçi Üniversitesi’’nin tohumları atılmıştır. 1997 yılında uygulamaya konan yeni yönetmelik gereğince ilköğretimin sekiz yıla çıkmasıyla birlikte Robert Kolej’in orta okulu kapanmış, eğitim lise olarak sürdürülmeye başlanmıştır. Şu an Robert Kolej öğrencileri ilk yılı hazırlık sınıfı olmak üzere, beş yıllık lise eğitimi almaktadırlar. 
Robert Kolej kuruluşundan beri birçok ilke imza atmıştır:   Türkiye’de 1892 yılında ilk kez Robert Kolej’de bir öğrenci birliği kurulmuştur; 1920 yılında Türkiye’de ilk kez kadınlar için bir tıp okulu başlatılmıştır. 1924’te bir okul yıllığı Türkiye’de ilk kez Robert Kolej’de basılmıştır; 1926 yılında Türkiye’nin en eski edebiyat dergisi olma özelliği taşıyan “İzlerimiz” Robert Kolej’de yayınlanmaya başlamıştır; Türkiye’de ilk kez bir Çocuk Gözlem Merkezi yine Robert Kolej’de 1958 yılında kurulmuştur, Türkiye’de ilk basketbol maçı Robert Kolej’de oynanmıştır.
Robert Kolej köklü tarihi boyunca diplomasi, politika, iş dünyası, sanat, akademi, eğitim gibi çeşitli alanlarda liderler yetiştirmiştir. Önde gelen Robert Kolej mezunlarının arasında Abidin Dino, Ayşe Kulin, Behice Boran, Betül Mardin, Bülent Ecevit, Çiğdem Talu, Engin Cezzar, Genco Erkal, Göksel Kortay, Feyyaz Berker, Halet Çambel, Haldun Dormen, Hüsnü Özyeğin, Cem Karaca, Cem Kozlu, İsmail Cem, Mina Urgan, Nejat Eczacibasi, Nuri Çolakoğlu, Orhan Pamuk, Ömer Koç, Perihan Mağden, Rahmi Koç, Rahşan Ecevit, Sedat Ergin, Serdar Bilgili, Sina Akşin, Suna Kıraç, Tolga Örnek, Tosun Terzioğlu, Soli Özel, Şakir Eczacıbaşı, Şenes Erzik, Tansu Çiller, gibi daha birçok isim saymak mümkündür .
 
Robert Kolej’e Milli Eğitim Bakanlığınca hazırlanan merkezi liselere giriş sınavında gerekli başarıyı gösterebilen öğrenciler kabul edilmektedir. Okula kabul edilen öğrenciler bu sınavda en yüksek başarıyı elde etmiş  %0,2’lik gruptandır.

Özel Amerikan Robert Lisesi, TEOG verileri kullanılarak oluşturulan “Kayıt Kabul Puanı (KKP)” esas alınarak öğrenci kaydı yapar. Kayıt abul Puanı; her iki dönemde yapılan Türkçe (T ), Matematik (M), Fen Bilgisi ve Teknoloji (F) ve T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (SB) derslerinin sınav sonuçları kullanılarak elde edilir. 

KKP= (3T1+3M1+2F1+2SB1)*0,30 + (3T2+3M2+2F2+2SB2)*0,70 

Derslerin ağırlık katsayıları; Türkçe (T) 3 Matematik (M) 3 Fen ve Teknoloji (F) 2 T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük (SB) 2, olup ve bu derslerin birinci sınav puanlarının %30’u, ikinci sınav puanlarının % 70’i hesaplamaya alınmaktadır. 

Milli Eğitim Bakanlığınca öğrencilerin sınav puanlarında herhangi bir nedenle değişiklik yapılması durumunda, e­okul sisteminde ilan edilen en son puan kullanılır. Puan eşitliği durumunda sırasıyla T2, T1, M2, M1, F2, F1, SB2, SB1 sınav puanı yüksek olan adaya öncelik verilir. Buna rağmen eşitliğin bozulmadığı durumlarda, 8. sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olan adaya öncelik verilir. Eşitliğin bozulmaması durumunda sırasıyla 7. sınıf ve 6. sınıf yılsonu başarı puanı yüksek olan öğrenci kayıt hakkı kazanır. Buna rağmen eşitliğin bozulmaması halinde yaşı küçük olan adaya öncelik verilir. Eşitlik halâ bozulmazsa, 8. sınıf devam durumu daha iyi olan öğrenci kayıt hakkı kazanır. Öğrencinin Kayıt Kabul Puanı 1000 tam puan üzerinden hesaplanmaktadır.

Özel Okullar Sınav Yürütme Kurulu Kılavuzu’na ve EĞİTEK tarafından hazırlanan MEB SBS 8. Sınıf ham puan sıralamasına göre 2016-2017 eğitim öğretim yılı için okula kabul edilen son kız ve son erkek öğrencinin bașarı durumu așağıdaki gibidir:
KIZLAR: 991
ERKEKLER: 990

BAŞARILARI

Yurt içi Üniversite Sonuçları:
2016 yılında Özel Amerikan Robert Lisesi'nden 195 öğrenci mezun olmuş, mezunların 111'i  Türkiye'de bir üniversite programına yerleşmişlerdir. Bu  öğrencilerden 29'u Türkiye'de bir üniversite programı yanı sıra yurt dışı üniversitelerden de kabul almışlardır.
Mezunların %51'inin kararı yurt içinde üniversite eğitimi almaktan yana olmuştur. Türkiye'de üniversite eğitimi, almayı planlayan bu grubun %3'ü istedikleri üniversite ve bölümlere girebilmek için sınavlara önümüzdeki yıl tekrar hazırlanma kararı almışlardır. Geri kalan  %49 öğrencinin kararı da yurt dışında üniversite eğitimi almaktan yana olmuştur.
Öğrencilerin %64 ü vakıf üniversitelerine, %36'sı devlet üniversitelerine yerleşmişlerdir. Vakıf üniversitelerine yerleşen öğrencilerin %55' i burslu olarak eğitim almaya hak kazanmışlardır. 
2016 mezunlarının Türkiye'de yerleştikleri yükseköğretim programları ve yerleşen öğrenci sayıları şöyledir.

YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI

SAYILAR

Mühendislik Fa külteleri

24

İktisadi İdari Bilimler

27

Tıp Fakültesi

19

Hukuk Fakültesi

12

Diğer programlar (kimya, fizik, psikoloji, sosyoloji, dil vb.)           

27

Mimarlık Fakültesi

2

Yurt dışı Üniversite Sonuçları:

195 kişilik 2016 mezunlarından 111 kişi yükseköğrenimlerine yurt dışında devam etmek için başvuru yapmış, bunların 108 tanesi bir veya birden fazla üniversiteden kabul almışlardır. Kabul alan mezunlardan 96'i Amerika, Kanada, İngiltere, Uzakdoğu veya Avrupa'da bir üniversitede okuma kararı almıştır.
Yurt dışına gitmeyi seçen öğrencilerin 26'si kabul edildikleri yurtdışı üniversitelerinden burs/mali yardım hakkı kazanmıştır. Bu öğrencilerin 15'i ise Robert Kolej eğitimleri boyunca da burslu okumuşlardır. 

1
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.