Rûm Suresi 18-27. ayetlerde Allahü Teâlâ’nın varlığına, kudretine örnek verilen olayları ve bizlere yönelik mesajlar

Rûm Suresi 18-27. ayetlerde Allahü Teâlâ’nın varlığına, kudretine örnek verilen olayları ve bizlere yönelik mesajlar
Rûm Suresi 18-27. ayetlerde Allahü Teâlâ’nın varlığına, kudretine örnek verilen olayları ve bizlere yönelik mesajlar nelerdir konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : 18. “Göklerde ve yerde her türlü hamd, O’na (Allah’a) mahsustur. Siz, gündüzün sonunda ve öğle vaktine eriştiğinizde de (O’na hamdedin).”
19. “O (Allah ki), ölüden diriyi ve diriden de ölüyü çıkarıyor, yeryüzünü de ölümünün ardından canlandırıyor. İşte siz de böyle (diriltilip kabirlerinizden) çıkarılacaksınız.”
20. “O’nun (varlık ve birliğinin) delillerindendir ki sizi topraktan yaratmıştır. Sonra siz (çoğalarak yeryüzüne) yayılan beşer topluluğu oldunuz.”
21. “Kendilerine ısınıp kaynaşmanız için size kendi türünüzden eşler yaratması ve aranıza yakınlık, sevgi ve şefkat duyguları yerleştirmesi de O’nun delillerindendir. Doğrusu bunda, sistemli ve geniş çaplı düşünebilen kimseler için dersler (ve Allah’ı hatırlatan) alametler vardır.” Konu edinilen ayetlerde Allahü Teâlâ’nın varlığına, kudretine örnek verilen olayları ve bizlere yönelik mesajları arkadaşlarınızla belirleyiniz.
22. “Gökleri ve yeri yaratması, dillerinizin ve renklerinizin farklı olması da O’nun (varlık ve kudretinin) delillerindendir. Hiç şüphesiz bunda bilenler için ibretler, işaretler vardır.”
23. “Gece ve (kısmen) gündüz uyuyabilmeniz ve O’nun lütuf ve ihsanından nasibinizi aramaya çalışmanız da O’nun (Allah’ın varlık, birlik ve kudretinin) delillerindendir. Bunda (Allah’ın mesajını) duyup anlayabilen kimseler için elbette dersler ve işaretler vardır.”
24. “Yine O’nun delillerindendir ki size şimşeği gösterir de o anda korkuya kapılırsınız ve (yağmurun yağmasını) ümit edersiniz. (Allah) gökten suyu indirip ölümünün ardından yeryüzünü onunla canlandırır. Gerçekten bunda da aklını kullanmasını bilen kimseler için ibretler, işaretler vardır.”
25. “Göğün ve yerin O’nun emri (ve evrende koyduğu kanunları) ile düzen içinde durması (varlık ve hareketini sürdürmesi) de O’nun (Allah’ın) delillerindendir. Sonunda O, sizi (ölü olarak yatmakta olduğunuz) yerden bir davetle çağırdı mı hemen çıkıverirsiniz.”
26. “Göklerde ve yerde olanlar hep O’na aittir ve hepsi O’na boyun eğmiş durumdadır.”
27. “Varlığı ilkin yaratan sonra bunu (dünyada) tekrar eden (ahireti de yaratacak olan)
O’dur (Allah’tır) ve bu da O’nun için çok kolaydır. Göklerde ve yerde en yüce sıfat da O’nundur. O Azîz’dir (her şeye mutlak üstün ve galiptir), Hakîm’dir (hükümleri hikmetli olan, icraatını hikmetli yapandır).”

Ödev cevabı kısaca : Rûm Suresi'nin 18-27. ayetleri, Allah'ın varlığına, kudretine ve yaratma sanatına dair önemli mesajlar içerir. Bu ayetlerde Allah'ın ölüden diriyi çıkarması, insanların yaratılışı, doğa olayları, çeşitlilik ve dünya düzeni üzerindeki kontrolü vurgulanır. Ayrıca Allah'ın her şeye kadir, rahmetli, bilge ve yüce olduğu ifade edilir. Bu ayetler, insanlara Allah'ın varlığını ve kudretini düşünmeleri için işaretler sunar.

Rûm Suresi'nin 18-27. ayetlerinde Allah'ın varlığına ve kudretine dair önemli mesajlar bulunmaktadır. İşte bu ayetlerde yer alan mesajlar:

  • Allah, ölüden diriyi çıkarır ve diriden de ölüyü çıkarır. Bu, Allah'ın her şeye kadir olduğunu gösterir. Yeryüzü de Allah'ın kudretiyle ölümünün ardından canlanır.
  • İnsanlar topraktan yaratılmış ve sonra yeryüzüne yayılan bir beşer topluluğu olmuştur. Bu, insanların yaratılışının bir delilidir.
  • Allah, insanlara eşler yaratmış ve aralarına sevgi ve şefkat duygularını yerleştirmiştir. Bu da Allah'ın rahmetinin bir göstergesidir.
  • Gökleri ve yeri yaratması, dillerin ve renklerin farklılığı da Allah'ın kudretinin bir göstergesidir. Bu çeşitlilik, Allah'ın yaratma sanatının bir yansımasıdır.
  • Gece ve gündüzün birbiri ardına gelmesi, uyuma ve uyanma düzeni, Allah'ın lütuf ve ihsanının bir göstergesidir.
  • Şimşeği gösterip insanların korkmasını ve yağmurun yağmasını ümit etmelerini Allah yapar. Bu, Allah'ın kontrolünde olan doğa olaylarının bir örneğidir.
  • Göğün ve yerin Allah'ın emri ile düzen içinde durması, Allah'ın yaratma ve idare etme gücünün bir göstergesidir.
  • İlk varlığı yaratan ve ahireti de yaratacak olan Allah'tır. Göklerde ve yerde en yüce sıfatlar Allah'a aittir.

Bu ayetlerde Allah'ın yaratma ve idare etme gücü, doğa olayları üzerindeki kontrolü, insanların yaratılışı ve dünya üzerindeki çeşitlilik vurgulanmaktadır. Bu ayetler, Allah'ın birliğini, büyüklüğünü ve kudretini hatırlatırken, insanlara düşünmeleri ve Allah'ın varlığını görmeleri için işaretler sunmaktadır. Ayrıca ahiret hayatının da gerçek olduğu ve Allah'ın her şeye kadir olduğu vurgulanır.

1
1
1
0
1
1
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.