Rumeli’de yapılan fetihlerin Osmanlı Devleti’ne kazanımları neler olmuştur

Rumeli’de yapılan fetihlerin Osmanlı Devleti’ne kazanımları neler olmuştur
Rumeli’de yapılan fetihlerin Osmanlı Devleti’ne kazanımları neler olmuştur bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Rumeli’ye geçiş sırasında Bizans İmparatoru Kantakuzen Orhan Bey’in yardımı sonucunda tahtını koruyabilmiştir. Bu yardım karşılığında 1353’te Çimpe Kalesi’nin hediye edilmesiyle Rumeli’ye ilk kez geçilmiştir. Daha sonra Gelibolu Yarımadası, Çorlu, Bolayır, Tekirdağ ve Malkara ele geçirilmiştir. Bu fetihlerin ardından Türkmenler Rumeli’ye yerleştirilerek nüfus ve iskan politikası izlemeye başlamıştır. Bu uygulama ile Osmanlı Devleti; Fethedilen yeri Türkleştirmeyi  Fethedilen yerlerin elde tutulmasını ve savunulmasını sağlamayı amaçlamıştır.

Devlet Teşkilatırılması;  Divan teşkilâtı kuruldu  Vezirlik makamı oluşturuldu. Yaya-musellem adıyla ilk daimi ordular kuruldu.  İznik’te ilk medrese açıldı.  İlk kez Kadı ve Subaşı tayinleri yapıldı.  İlk darphane kuruldu (ilk gümüş para basıldı)  İlk tersane kuruldu (Karamürsel’de)

  • Balkanlar’a yönelik fetih hareketleri kolaylaşmıştır
  • Bölge Türkleştirilmiştir
  • Fetih hareketleri süreklilik kazanmıştır
  • Konar göçer halk yerleşik hayata geçmiştir
  • Bölge halkının uygulanan istimalet politikası ile gönlü alınmıştır

140
50
110
60
200
30
30
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.
2 Yorum