Rüzgârların yeryüzünü şekillendirici etkileri iç bölgelerde neden daha fazladır

Rüzgârların yeryüzünü şekillendirici etkileri iç bölgelerde neden daha fazladır
Rüzgârların yeryüzünü şekillendirici etkileri iç bölgelerde neden daha fazladır bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Rüzgârlar, yeryüzünde aşındırma yapan dış kuvvetlerden bir tanesidir. Kurak ve yarı kurak bölgelerde yer şekillerini biçimlenmesine sebep olan en etkili kuvvetlerden bir tanesidir. Rüzgârın aşındırma etkisi oluşturup yeryüzü şekillerinde etkili olması kurak ve bitki örtüsü bakımından yoksun olan bölgelerde daha fazla rol oynamaktadır. Bunun sebebi ise kurak alanlarda toprak daha taneli olup rüzgârın etkisi ile kolaylıkla yerlerinden sökülebilir ve başka bir yere taşınmasına sebep olabilirler. Rüzgârın yeryüzü şekillerinde etkili olabilmesi için o bölgede bitki örtüsünün yok denecek kadar az olması ya da hiç olmaması, toprağın kuru olması ve zemin yapısının gevşek olması gerekmektedir. Bu sebeple rüzgârlar genellikle çöllerde daha etkinlerdir.

Rüzgarın aşındırmasına ve şekillendirmesine en çok etkilenen yerler iklimsel olarak kurak ya da yarı kuraktır.

Bu bölgeler kurak olduğu için bitki örtüsü de zayıf olur. Zayıf olan bitki örtüsü nedeniyle yeryüzü şekilleri rüzgarlar karşısında duramaz ve aşınırlar.

Bu bölgelerde gece ve gündüz arasında ki sıcaklık farkları da yüksektir.

Ülkemizde İç Anadolu Bölgesi ile Güneydoğu Anadolu Bölgesinde görülür.

61
94
28
20
88
422
32
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.