Sabreden derviş muradına ermiş atasözünün anlamı

Sabreden derviş muradına ermiş atasözünün anlamı
Sabreden derviş muradına ermiş, birçok işlerin gerçekleşmesi için sabırlı olmak, uzun zaman beklemek gerekir. Sabırlı olan Derviş ereğine ulaşır.

İnsan zaman zaman olumsuz durumlarla karşı karşıya gelebilir. Bu olumsuzluklar kişiyi yıpratsa da bunlar karşısında asla yılmamak ve zorlukla mücadele etmek gerekmektedir.

Sabır eden derviş muradına ermiş anlamı şu şekilde :

Sabırlı olan kişiler, isteklerine kavuşurlar. Sabır ile mücadele edildiğinde başarı mutlaka bizim olacaktır. Bir işin gerçekleşmesi için sabırlı olmak, uzun zaman beklemek gerekir. Acele eden ve içinde bulunduğu şartları zorlayan kimse başarılı olamaz. Ancak sabırlı olan kişi amacına ulaşır.

Hiç kimse amacına öyle birdenbire ve kolayca ulaşamaz. İnsanın karşısına pek çok engel çıkabilir, uzun zaman beklemesi gerekebilir, başına türlü hâller gelebilir; işte bütün bunlara sabreden, direnişini yılmadan sürdüren kişi istediğine kavuşup ulaşabilir.

Sabreden derviş muradına ermiş atasözünün anlamı

Hayat her zaman dört dörtlük değildir, zaman zaman hayatımızda birtakım aksilikler meydana gelebilmektedir. Ancak bu aksilikler elbet bir gün düzelecek ve her şey normale dönecektir. Böyle bir durum karşısında yapılması gereken en uygun davranış sabretmek ve bu sabrın meyvesini vermesini beklemektir. Atalarımız bu konuda sabırlı olan kişilerin elbet aksiliklerin üstesinden geleceğini bildiren birtakım sözler söylemişlerdir.

Sabırlı olan insanlar bu sabırlarının karşılığını eninde sonunda alacaklar ve mutlu günlere kavuşacaklardır. Sabrın sonu selamettir, sözünde olduğu gibi sıkıntılardan sonra mutlaka güzel günler gelecektir.

Bir işin gerçekleşmesi için sabırlı olmak, uzun zaman beklemek gerekir. Acele eden ve içinde bulunduğu şartları zorlayan kimse başarılı olamaz. Ancak sabırlı olan kişi amacına ulaşır.

Hiç kimse amacına öyle birdenbire ve kolayca ulaşamaz. İnsanın karşısına pek çok engel çıkabilir, uzun zaman beklemesi gerekebilir, başına türlü hâller gelebilir; işte bütün bunlara sabreden, direnişini yılmadan sürdüren kişi istediğine kavuşup ulaşabilir.

Pek çok işlerde iyi sonuca ulaşmak için sabır gerekir. Hayatta bir yere ulaşmak için insanların ilk öğrenecekleri şey sabırdır. Karşılaşılan engeller kişileri yıldırmamalı, sabırda ayak diremelidir. Nitekim tasavvuf yoluna giren derviş de pek çok sıkıntıya, nefsine ağır gelen işlere görevlere sabreder. Çile doldurur. Nihayet manevi makamlarda ilerlemeye başlar ve gün gelir her muradına erecek derecede olgunlaşıp Allah'ın sevgili kullarından olur.

Sabırla hareket eden kişilerin mutlak surette amaçlarına ulaşacaklarını vurgulamak üzere söylenir.

Sabreden derviş muradına ermiş TDK anlamı ve örnek cümle

Beklemesini bilen kimse sonunda amacına ulaşır anlamında kullanılan bir söz.
Arkadaşım öyle bir sabretti ki muradına erdi.
Ben çok sabırlı olduğum için bana sabreden derviş muradına ermiş diyorlar.

Sabreden derviş muradına ermiş atasözünün ana fikri

Beklemesini bilen kimse sonunda amacına ulaşır. Amaca ulaşmada sabrın büyük bir rolü vardır.

Sabır nedir, acı, yoksulluk, haksızlık vb. üzücü durumlar karşısında ses çıkarmadan onların geçmesini bekleme erdemi, dayanç.
Derviş nedir, bir tarikata girmiş, onun kurallarına ve törelerine bağlı kimse, alperen.
Murat nedir, amaç, erek, gaye.

36
4
53
3
3
2
3
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.