Saç sefadan tırnak cefadan uzar atasözünün anlamı

Saç sefadan tırnak cefadan uzar atasözünün anlamı
Saç sefadan tırnak cefadan uzar, keyifli insanların saçları, sıkıntıda olanların tırnakları uzar anlamında bir söz.

Saç sefadan tırnak cefadan uzar anlamı şu şekilde :

Keyifli insanların saçları, sıkıntıda olanların tırnakları uzar. (yaygın bir halk görüşü) İnsanlar arasında şöyle bir kanaat vardır: İnsan mutlu, keyifli olursa saçı, gam ve keder çekerse tırnağı uzar.

Halk arasında saçın mutluluktan, tırnağın çekilen sıkıntıdan uzadığı konusunda yayın bir anlayış vardır. Bilimsel olarak bir temeli olmamakla birlikte, anlatmak istediği bir gerçek vardır. Kişi mutlu ise, kendisine iyi bakar, başkalarının hoşuna gitmek için çalışır. Üstü başı düzgün olur, saçı bakımlı olur. Kendisine bakmaktan zevk duyar. Ama bir sıkıntısı varsa, mutsuz ise saçma, başına yeterince bakamayacağı için onu keser, uzatmaz. İçinde bulunduğu sıkıntıdan ise tırnaklarını kesmeyi unutur, ihmal eder. Öyle olunca da tırnakları gereğinden fazla uzamış gibi görünür.

Anafikir : Keyfi yerinde olanın saçı, derdi olanın tırnağı uzar.

Etiketler :
0
0
0
0
1
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.