Sadakat nedir

Sadakat nedir
Sadakat nedir, ne anlama gelir, Tdk'ya göre sadakat sözlük anlamı nedir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sadakat: Kişinin ihanet etmemesi, aldatmaması, vefalı olması, dostluk, bağlılık, güven duyması, sözünde durması, doğruyu söylemesi; sevdiği birisini yalnızca Allah (c.c.) rızası için sevmesi, maddi bir çıkar gözetmemesi, sevdiği kişiye karşı içtenlikle davranması ve kendisine iyilikte bulunan kimsenin iyiliğini hiçbir zaman unutmaması anlamlarına gelir.

Sadakat kelimesi kullanıldığı yere birçok anlama gelir. İnsan ilişkileri için kullanıldığında hem içten bağlılık hem de sözünde durmak demektir. Aynı zamanda birisine verdiği sözün arkasında duran, dürüst insanlar da sadakat sahibi olarak nitelendirilir.

Dürüst olmak, yalandan ve hileden kaçınmak, ne olursa olsun bağlılık yeminin arkasında durmak anlamına gelen sadakat, en önemli insani değerlerden biridir.

Sadık kelimesi de sadakatten türetilmiştir ve güvenilir demektir. Güvenilir kelimesinin Osmanlıcadaki karşılığı muteberdir. Muteber kişiler verdiği sözleri geç de olsa tutarlar ve bu konuda hiçbir şekilde taviz vermezler.

Türkçede sadece ''olmak'' ve ''etmek'' değil ''göstermek'' kelimesi de yardımcı fiil olarak kullanılabilir. ''İlgi göstermek'' tamlamasında olduğu gibi birisinin sadık biri olduğunu belirtmek için de ''sadakat göstermek'' kelimesi kullanılır.

Sadakat ile ilgili örnek cümleler:

  • Ben ona o kadar sadakat göstermiş olmama rağmen beni yalanlarıyla kandırdı!
  • Onun gibi insanlara sadakat göstermek bile fazla!
  • Bana kalırsa sadakat kelimesi, artık eski filmlerde kalmış, içi boş bir sözcük.

TDK'ya göre Sadakat Kelimesinin Sözlük Anlamı

TDK'ya göre sadakat kelimesinin iki anlamı vardır.
Birinci anlamı: Birisine karşı verdiğin sözleri tutmak ve ikili oynamamak.
İkinci anlamı: Dürüst olmak, yalan söylememek.

2
2
2
2
2
2
2
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.