Sağlık hakkı nedir

Sağlık hakkı nedir
Sağlık hakkı nedir, sağlık haklarının amaçları nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Sağlık hakkı; uluslararası insan hakları hukukunda mümkün olan en yüksek sağlık standardına ulaşma hakkı, bu hakkın en iyi biçimde uygulanmasını güvenceye alan bir dizi sosyal düzenlemeler, yasalar ve bunların gerçekleşmesini mümkün kılan ortamların sağlanması talebi, olarak tanımlanabilir.

Sağlıklı olmak insanların temel haklarındandır. Sağlık hakkı, ilk olarak 1946 yılında yayınlanan Dünya Sağlık Örgütü Anayasa’sında yer almıştır. Sağlık hakkını dört ana kriterde değerlendirmek mümkündür. Bu kriterler şunlardır:

Varlık: Halk sağlığı, sağlık bakımı kuruluşları, malzemeleri, servisleri, programları yeterli miktarda var olmalıdır.
Erişilebilirlik: Sağlık kuruluşlarına, sağlık malzemelerine ve servislerine herkesin kolayca erişebilmesi sağlanmalıdır.

Kabul edilebilirlik: Tüm sağlık kuruluşları, malzemeleri ve hizmetleri: Tıp etiğine saygılı; bireylerin, azınlıkların, halk ve toplulukların kültürlerine uygun; toplumsal cinsiyete ve yaşam döngüsünün gerekliliklerine duyarlı; mahremiyeti gözetecek; ilgili kişilerin sağlık durumunu iyileştirecek biçimde tasarlanmış olmalıdır.
Kalite: Sağlık kuruluşları, malzemeleri ve servisleri; bilimsel, tıbbi gereklere uygun ve iyi kalitede olmalıdır.

İnsanların temel sağlık haklarına kavuşturulmasının başlıca amaçları aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • İnsan onurunu korumak
  • Toplumda en korumasız olduğu düşünülen insanlara önem vermek.
  • Sağlık sistemlerinin hem yasalarda hem de gerçek yaşamda herhangi bir ayrım yapılmadan herkese, özellikle de toplumun en korumasız kişilerine erişilebilir olmasını garantilemek
  • Kişilerin kendilerini etkileyecek sağlık politikaları ya da programlarının oluşturulması sürecine, karar alma süreçlerine özgürce, anlamlı ve etkili biçimde katılımını garantilemek
  • Sağlıkla ilgili konularda eğitim hakkını, bilgi alma-verme hakkını, kişisel mahremiyet hakkını zedelemeden geliştirmek ve korumak
  • İnsan haklarının sağlık politikası, programı ya da yasası ile ilişkilerini ortaya koymak için uluslararası insan hakları norm ve standartlarına göre hareket edilmesini sağlamak

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.