Saltanatın kaldırılması, hangi tartışmaları beraberinde getirmiştir

Saltanatın kaldırılması, hangi tartışmaları beraberinde getirmiştir
Saltanatın kaldırılması, hangi tartışmaları beraberinde getirmiştir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Saltanatın kaldırılmasıyla millî egemenlik yolunda önemli bir adım daha atıldı. Ancak bu sefer de “yeni devlet başkanının kim olacağı ve nasıl belirleneceği” soruları ortaya çıktı. O tarihe kadar devlet başkanlığı görevini Mustafa Kemal “Meclis Başkanı” sıfatıyla yürütmüştü. Ama artık yönetim sisteminin adının ve devlet başkanının daha net bir şekilde belirlenmesi gerekiyordu.

Bu arada, 27 Ekim 1923’te, Fethi Bey’in istifası ile hükûmet krizi çıktı. Yeni hükûmetin kurulamaması Meclisi çalışamaz hâle getirdi. Bu sorunun giderilebilmesi için hükûmet kurma sisteminin de değiştirilmesi gerekiyordu. Hükûmet krizi, cumhuriyetin ilanına giden süreci hızlandırdı. Gazi Mustafa Kemal, 28 Ekim 1923 gecesi arkadaşlarına “Yarın cumhuriyeti ilan edeceğiz.” diyerek hükûmet kurma şeklini değiştireceğini ve hükûmet bunalımını çözeceğini ifade etti. Gazi Mustafa Kemal’in hazırladığı önerge, 29 Ekim 1923’te Meclise sunuldu.

406
12
88
2
11
52
79
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.