Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler neden Osmanlı pazarlarına yönelmişlerdir

Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler neden Osmanlı pazarlarına yönelmişlerdir
Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler neden Osmanlı pazarlarına yönelmişlerdir, açıklayınız konu ile ilgili detaylı bilgilere yazımızın devamından okuyabilirsiniz.

Soru : Sanayi Devrimi ve Osmanlı Devleti Başta İngiltere olmak üzere Sanayi Devrimi’ni gerçekleştiren Avrupa devletleri, sanayisini geliştirme başarısını gösteremeyen ülkelerin pazarlarını istila etmeye başladılar. İşte bu durum İngiltere’yi Osmanlı İmparatorluğu pazarına yönelten temel etkenlerden biri oldu. Osmanlı İmparatorluğu önemli bir pazar olmasının yanı sıra, sahip olduğu zengin ham madde kaynaklarıyla da İngiliz sanayisi için önem arz etmekteydi. Öte yandan, Avrupa devletleri kendi sanayilerini korurken Osmanlı Devleti kapitülasyonlarla verdiği hakları muhafaza ediyor hatta genişletiyor, Avrupa’daki ekonomik gelişmelerin dışında kalıyordu. Genel ağdan alınmıştır.
Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler neden Osmanlı pazarlarına yönelmişlerdir? Açıklayınız.

Ödev cevabı kısaca : Sanayi Devrimi sonrası Avrupalı devletler, sanayilerini geliştirme başarısı gösteremeyen ülkelerin pazarlarına yönelmiştir çünkü bu ülkelerin pazarları, sanayi ürünlerinin satışı için potansiyel bir alan sunmaktaydı. Osmanlı İmparatorluğu, bu pazarlardan biriydi ve zengin ham madde kaynaklarına sahip olması nedeniyle özellikle çekiciydi. Avrupa devletleri, kendi sanayilerini korurken Osmanlı Devleti'ne kapitülasyonlarla verdiği ticari ayrıcalıklar sayesinde bu pazarlara daha kolay erişebiliyor ve ticaretlerini genişletebiliyorlardı. Bu durum, Osmanlı Devleti'nin ekonomik açıdan dışarıda kalmasına ve Avrupa'daki ekonomik gelişmelerin gerisinde kalmasına neden oldu.

0
0
0
0
0
0
0
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.