Şehir ve kırsal yerleşmeleri birbirinden ayıran özellikler nelerdir

Şehir ve kırsal yerleşmeleri birbirinden ayıran özellikler nelerdir
Şehir ve kırsal yerleşmeleri birbirinden ayıran özellikler nelerdir bu konuda sizlere kısa bilgiler vereceğiz.

Şehirlerin nüfus oranı fazladır, yayıldığı alan son derece geniştir, geçim ve ticaretinde tarım dışı sektörler ağırlık gösterir, meskenlerin yanında sanat ve spor merkezleri, fabrika, çarşı ve Pazar yeri gibi alanları bulunur. Çevrelerindeki bölgeler sosyal, kültürel ve ekonomik yönden etkilenir. Ayrıca farklı ırk, din, dil ve soylardan da farklılık gösteren insanlar bir arada yaşarlar.

Benzer özellikleri arasında da beslenme, korunma, barınma ve diğer temel ihtiyaçlar ile bir araya gelen insanların mesken oluşturarak birlikte yaşamaları, başlangıçta ufak daha sonra büyüyen merkezler haline gelmesi gösterilebilir.

Şehirler veya kırsal alanlar arasındaki farklılıklar aynı zamanda dokularına göre yerleşim şekli de oluştururlar. Burada temel esas toprak verimi, su kaynakları, yer şekilleri, iklim olsa da insanların ekonomik ve kültürel yapıları da etken olmaktadır. Maddeler halinde de netleştirmek gerekirse; Dağınık Yerleşme, Toplu Yerleşme, Çizgisel Yerleşme, Dairesel Yerleşme ve Kıyı Boyu Yerleşme de gereksinimleri ortaya koyan unsurlar arasındadır.

Şehirleri kır yerleşmelerinden ayıran özellikler:

  • Nüfusları fazladır.
  • Yayıldıkları alanlar geniştir.
  • Geçiminde tarım dışı sektörlere dayanır.
  • Meskenler yanında çarşı, pazar, fabrika, spor ve sanat merkezleri vb. bulunur.
  • Çok büyük şehirlerde değişik soy, din ve ırktan insanlar birlikte yaşar.

59
154
33
39
35
31
73
👍
👎
😍
😥
😱
😂
😡
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan, isimsiz ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumların her türlü cezai ve hukuki sorumluluğu yazan kişiye aittir. Eğitim Sistem yapılan yorumlardan sorumlu değildir.